De 10 beste films met tijdreizigers (volgens Rotten Tomatoes)

Films & Series Martijn Pijnenburg 14 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Wie ons recente artikel over de voorspellingen in sci-fi films heeft gelezen weet dat er in de praktijk meestal maar weinig van terechtkomt. Een van de vergezochte uitvindingen die we vaak in sciencefiction terugzien is tijdreizen. Dit concept is zelfs zo populair, dat we het ook in andere genres tegenkomen, zoals bijvoorbeeld Avengers: Endgame.

Wij vonden het een leuk idee om een apart lijstje te maken met films waarin tijdreizen een belangrijke rol heeft. We hebben ons best gedaan om het een beetje gevarieerd te houden.

Goed beoordeelde Films waren tijdreizen centraal staat

Naast dat we films uit diverse (sub)genres in het lijstje verwerkt hebben, staat ook bij iedere titel de Rotten Tomatoes-score vermeldt.

10. De Bill And Ted films

Voordat Keanu Reeves in The Matrix te zien was had de inmiddels super populaire acteur een rol in cultklassieker Bill And Ted’s Excellent Adventure. Dit was een komedie waarin twee mafkezen besluiten om terug de tijd in te gaan om zo hun cijfers voor geschiedenis wat omhoog te kunnen halen.

In 1991 kwam er overigens een vervolg, dat een stuk minder goed ontvangen werd bij de critici. Toch zijn er nog steeds fans die beide films hoog hebben staan. Er gaat dit jaar dan ook een derde deel uitkomen.

Rotten Tomatoes score: 79% (deel 1)

9. Predestination

In Predestination zien we een door Ethan Hawke gespeelde special agent die terug in de tijd reist om zo te voorkomen dat moorden gepleegd kunnen worden. De film draait grotendeels om zijn ultieme klus, namelijk het voorkomen van een misdaad waarbij niet één, maar duizenden levens gevaar lopen.

Rotten Tomatoes score: 83%

8. Star Trek IV – The Voyage Home

The Voyage Home is volgens veel fans een van de leukere oude Star Trek films. Dit zal waarschijnlijk komen doordat deze zich afspeelt in een wereld welke lijkt op de onze.

Rotten Tomatoes score: 85%

7. Timecrimes

In Timecrimes maken we kennis met een man genaamd Héctor, die met zijn vrouw een huis aan het renoveren is. Als hij tot zijn verbazing ineens een mooie dame in het omliggende bos ziet besluit hij om erop af te gaan. Daar aangekomen is blijkt ze dood te zijn en wordt Héctor ineens van achteren aangevallen. Hij weet te ontkomen en vlucht een gebouw in. Dit blijkt echter een tijdmachine te zijn.

In tegenstelling tot de meeste andere films op dit lijstje is Timecrimes een low-budget project. Al doet dat weinig af aan de kwaliteit van de film. Timecrimes wordt door de meeste fans van tijdreis films namelijk zeer gewaardeerd.

Rotten Tomatoes score: 89%

6. Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban

Dat tijdreizen niet alleen in sciencefiction voorkomt bewijst de derde Harry Potter-film. Niet alleen wordt Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban gezien als een van de betere delen in de reeks, de film blijkt ook een inspiratiebron geweest te zijn voor Avengers: Endgame.

Rotten Tomatoes score: 90%

5. Edge Of Tomorrow

Wat gebeurt er als je Groundhog’s Day neemt, er een hoop sci-fi actie doorheen mengt en vervolgens Tom Cruise toevoegt? Dan krijg je Edge of Tomorrow, waarin de hoofdpersonage als hij dood gaat (net als in een videogame) het slagveld gewoon weer opnieuw kan betreden.

Rotten Tomatoes score: 90%

4. Twelve Monkeys

In het jaar 2035 blijkt het overgrote deel van de mensheid door een plaag te zijn uitgeroeid. Een door Bruce Willis gespeelde krijgt het aanbod om terug in de tijd te gaan en een poging te doen om het virus te voorkomen. Gezien hij weinig alternatieven heeft besluit hij om ermee in te stemmen, al blijkt zijn missie niet makkelijk te zijn. Zo komt hij onder andere in conflict met een door Brad Pitt gespeelde
milieuactivist die wellicht meer weet over de dodelijke plaag.

Rotten Tomatoes score: 90%

3. Looper

Het lijkt erop dat je voor goede tijdreis films bij Bruce Willis moet zijn. De beste man had namelijk ook een hoofdrol in Looper. In deze film zien we een wereld waar tijdreizen wel mogelijk is, maar wel in strijd is met de wet. Vandaar dat voornamelijk mensen van de maffia er gebruik van maken.

Rotten Tomatoes score: 93%

2. De Back To The Future films

Een van de meest bekende tijdreis films is ongetwijfeld Back To The Future. Zelfs de titel verwijst ernaar. In totaal kwamen er drie delen, waarvan de eerste het beste beoordeeld is. Gezien het succes blijken er al gesprekken te hebben plaatsgevonden voor een remake, maar zolang de makers van het origineel nog leven zal die er waarschijnlijk niet komen.

Rotten Tomatoes score: 96% (deel 1)

1. The Terminator

De best beoordeelde film waarin tijdreizen een rol heeft blijft The Terminator, waarin niemand minder dan Arnold Schwarzenegger de gelijknamige moordmachine speelt.

Rotten Tomatoes score: 100%

Meer sci-fi films

Dit is overigens niet het eerste lijstje dat we over het sciencefictiongenre geschreven hebben. Naast het eerdergenoemde lijstje met onjuiste voorspellingen hebben we ook een artikel rondom sci-films die je waarschijnlijk nog niet kent. Je kunt deze hier lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen