5 effectieve trucjes voor mensen die doorgaans altijd moe zijn

Gezondheid Sam Dille 9 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Moeheid kan een enorme impact hebben op je dagelijkse activiteiten en welzijn. Je wilt er ongetwijfeld zo snel mogelijk vanaf. Hopelijk maken deze tips je in de toekomst minder moe.

We hebben allemaal weleens last van een energiedipje overdag. Vaak in de ochtend, of juist als je werkdag er bijna opzit. Ben je echter de hele dag door moe, dan is het misschien goed om daar iets aan te doen.

Snel moe? Dankzij deze 5 tips is dat verleden tijd

Wij hebben vijf tips voor je klaarstaan die je meer energie opleveren. Ze zijn allemaal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Je moet ze natuurlijk wel volhouden.

#1 Let goed op je nachtrust

Onze eerste tip ligt een beetje voor de hand. Als je ‘s nachts goed slaapt, heb je overdag meer energie over. En word je minder snel moe. Een goede nachtrust helpt bij je werkprestaties, het maken van beslissingen en het onderhouden van relaties. Maar hoe moet je precies goed slapen?

Allereerst is het goed om uit te zoeken hoe veel slaap jouw lichaam nodig heeft. Ga op verschillende tijden slapen en zoek uit na welke tijdsduur jij je het meest uitgerust voelt. Kijk ook naar welke temperatuur je het prettigst vindt en hoe donker het in de slaapkamer moet zijn. Vermijd ook blauw licht, van bijvoorbeeld een telefoon- of televisiescherm.

Onthoud dat de effecten van deze tips verschillen per persoon. Je slaapgedrag hangt namelijk sterk samen met de genen die je van je ouders hebt gekregen. Iedereen heeft daarom andere behoeften.

Slapen met hulp van licht
Lekker slapen. (Afbeelding: Pexels/Andrea Piacquadio)

#2 Pas op met cafeïne

Als je cafeïne met mate drinkt, heeft het een goede invloed op je concentratie en energie. Uit onderzoek blijkt dat dit neerkomt op ongeveer twee koppen koffie per dag. Je moet deze koppen alleen wel goed timen.

Meestal wil je zo snel mogelijk koffie nadat je bent opgestaan. Maar als je 90 tot 120 minuten wacht, krijg je de grootste energieboost. Dit heeft alles te maken met adenosine, het stofje in ons lichaam dat voor vermoeidheid zorgt. Adenosine kan zich hechten aan eiwitten in je hersenen, waardoor de hersenactiviteit afneemt.

De structuur van cafeïne lijkt een beetje op adenosine, waardoor het zich kan hechten aan dezelfde receptoren. Het neemt de plaats in van adenosine, waardoor je minder snel moe wordt. Maar na een tijdje raakt je lichaam er gewend aan en heb je een nieuwe kop koffie nodig.

Als je heel vroeg in de ochtend al begint met koffie drinken, is het effect al eerder op de dag uitgewerkt. Daarom wil je er liever even mee wachten, zodat je het grootste deel van de dag van ‘koffie-energie’ kunt profiteren. Zo word je minder snel moe. Drink daarom één kop koffie rond 10:00 uur en één kop om 17:00 uur.

#3 Ga sporten in de ochtend

Ben je een avondmens, dan word je hier vast niet blij van. Maar ‘s ochtends sporten heeft toch echt effect op je energiepeil. Je hoeft hiervoor echt niet zware gewichten te heffen. Twintig minuten op de loopband, of wandelen naar school of werk is al voldoende om meer energie op te sparen.

Tijdens het sporten produceert je lichaam mitochondrion. Dit is een stof die voedsel en zuurstof omzet in energie. Ook zorgt beweging ervoor dat je meer endorfine aanmaakt. Door in de ochtend te sporten krijg je deze voordelen al aan het begin van de dag.

sporten oordopjes workout
Sporten met oordopjes (Afbeelding: Andrea Piacquadio / Pexels)

#4 Koud douchen?!

Door koud te douchen krijgt je lichaam een flinke schok. Je hersenen ontvangen meer adrenaline en je voelt je direct een stuk minder moe. Koud douchen heeft echter ook effect op lange termijn. Als je dertig dagen koud doucht, maakt je lichaam meer noradrenaline aan. Dit is een stof die zorgt voor meer energie en concentratie. En het heeft zelfs een positief effect op je mentale gezondheid.

Het is een nogal vervelende tip, maar geen zorgen. Je hoeft niet lang onder een koude douche te staan. Het heeft al effect als je de douche minstens 30 seconden op de koude stand zet.

#5 Suiker maakt minder moe!

Snacken is een hele effectieve manier om je energiepeil een boost te geven. Alleen, net als bij cafeïne moet je goed letten op wanneer je het nuttigt. Als je namelijk maar op één specifiek moment per dag snackt, loop je het risico op een flinke dip na afloop.

Zorg er daarom voor dat je de hele dag door kleine porties koekjes, chocolade of noten eet. Maak voor jezelf een routine die goed werkt en houd je eraan. Dan kan suiker je de hele dag helpen met focussen.

Wetenschappers bouwen een machine die je laat dromen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen