5 ideale manieren om volgens de wetenschap stress te verminderen

Wetenschap Jeroen Kraak 29 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

We hebben allemaal wel eens te maken met stress. Dat kunnen kleine zaken zijn, maar het kan ook oplopen tot grote problemen die zich uiteindelijk uiten in een burn-out. Gelukkig zijn er manieren om te ontkomen aan die spanning.

Stress is niet altijd slecht. Het kan ervoor zorgen dat je extra alert bent. Toch is het vaak te veel en wil je er van af. Gelukkig zijn er manieren waarop dit simpel kan en bewezen zijn door wetenschap.

Weg met de stress

Wij zetten hier een aantal tips op een rij die ervoor zorgen dat jij weer relaxt kunt functioneren. Komen ze!

zen, stress
Even zen (Afbeelding: Unsplash/Jared Rice)

#1 Wandelen is een ideaal medicijn

Uit een studie van 2019 blijkt dat een wandeling van 20 minuten helpt om je stresshormonen te verminderen. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens heerlijk om buiten te zijn. Download bijvoorbeeld de Ommetje-app om je te stimuleren.

#2 Drink water

Dat water gezond is voor je lichaam weten we natuurlijk al lang. Hydratatie is goed voor je en met nul calorieën kom je er in tegenstelling tot suikerhoudende dranken niet aan. Toch is het ook goed voor je stress-level en dat komt vanuit onze eigen geschiedenis.

Voor de oermens was het veel lastiger om water te drinken. Deze had juist stress om water en voedsel te vinden. Die instincten hebben wij nog steeds, waardoor water drinken nu helpt om je stress te verminderen.

Disney She-Hulk stress marvel
Kom helemaal tot rust! (Afbeelding: Disney)

#3 Gebruik je mobiele telefoon en pc minder

Jouw telefoon is jouw grootste toegangsbron tot informatie en hét apparaat om contact te houden met vrienden en familie. Het constant checken van e-mail of reageren op appjes zorgt voor veel prikkels, wat weer tot stress kan leiden.

Zet dus gewoon af en toe je smartphone uit en reageer niet altijd meteen op berichten. Zo heb je een stuk minder om je druk over te maken. Ga gewoon genieten en zet een lekkere serie aan op Netflix.

Drink je koffie? Dan leef je langer volgens wetenschappers

#4 Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen

Het is vaak gezegd dat lachen gezond is, en dat klopt ook. Je kunt zelfs lachtherapie volgen om lekker te relaxen. Uit onderzoek onder dementerenden blijkt dat dementie-patiënten 20 procent minder last hadden van stress nadat ze lachtherapie hebben gevolgd.

En eigenlijk is dat heel logisch. Lachen zorgt ervoor dat je endorfine aanmaakt. Dat wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Als je gelukkiger bent, ervaar je natuurlijk minder stress.

YouTube, Shorts, La Casa, geld
Be happy! (Afbeelding: Netflix)

#5 Adem diep in en uit tegen stress

Als je een Apple Watch hebt, heb je vast wel eens de ademhalingsoefening langs zien komen. Deze helpt je om te onthaasten waardoor je minder stress ervaart.

Dat dit weldegelijk helpt blijkt uit een gepubliceerd onderzoek in Frontiers in Psychology. De manier van ademen helpt om je hersenen de opdracht te geven te kalmeren. Daardoor nemen je hartslag en bloeddruk af. Weg met die stress dus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen