Je druk maken over het klimaat blijkt slecht voor… het klimaat?

Gezondheid Jeroen Kraak 13 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Er is genoeg reden om je zorgen te maken over het klimaat. Maar echt zin heeft het niet, want het is zelfs slecht voor de natuur.

Hoewel we steeds meer overstappen op groene energiebronnen en elektrische auto’s, stoten we nog steeds veel CO2 uit. Het gevolg is dat de temperatuur op aarde stijgt en het klimaat langzaam verandert.

Er zijn veel mensen die zich er zorgen over maken. Sommigen voeren actie op het internet, terwijl anderen zichzelf vastplakken aan de snelweg. Toch is jezelf zorgen maken in het algemeen en zelfs over het klimaat slecht.

Stress niet alleen slecht voor jezelf, maar ook voor het klimaat

Dat jezelf te veel zorgen maken slecht is, weet je waarschijnlijk al. Het veroorzaakt stress en dat heeft allerlei gevolgen. Denk aan slapeloze nachten, vermoeidheid en zelfs een groter risico op ziektes. Maar het is niet alleen slecht voor jezelf, maar ook nog eens voor het klimaat.

Ja, je leest het goed. Je zorgen maken over het klimaat is slecht voor het klimaat. Die stress kan ook leiden tot chronische ontstekingen die worden gelinkt aan hart- en vaatziekten en kanker. Dat heeft vooral betrekking op je fysieke gezondheid, maar onderzoekers denken dat er ook een verband is met je mentale gesteldheid.

Klimaatverandering
Een gevolg van klimaatverandering (Afbeelding: Unsplash / Melissa Bradley)

Ze hebben het idee dat de hersenen een eigen versie maken van de ontstekingen in het lichaam. Normaal gesproken is dat een goed iets, want zo kunnen je hersenen beter reageren op de ziekte en genezing ondersteunen. Als het echter chronisch wordt, dan gaat het verkeerd en kan er schade ontstaan aan bijvoorbeeld organen. Daarbij zijn de hersenen er een van.

Dit kan vervolgens effecten hebben op het gedrag en de rationaliteit van beslissingen. Kortom, je neemt minder goede beslissingen, volgens professor Yoram Vodovotz van de Universiteit van Pittsburgh.

Minder goede beslissingen

En die minder goede beslissingen kunnen ook weer betrekking hebben op het klimaat. Kortom, als je je zorgen maakt over het klimaat kom je volgens hem in een vicieuze cirkel terecht. En hoewel stress niet besmettelijk is, kan een gestresste reactie volgens de onderzoekers ook invloed hebben op de stress van iemand anders.

Volgens de onderzoekers veroorzaakt stress aanzienlijke problemen. Het kan leiden tot chaotische en ondoordachte reacties volgens de onderzoekers. Toch zijn er ook factoren die de situatie stabiliseren, zoals vertrouwen in de wetenschap en instituten.

Dit onderzoek is slechts het begin om deze chronische ontstekingen te koppelen aan de mentale gesteldheid. Er is dus nog veel meer onderzoek nodig om precieze modellen te ontwikkelen.

NASA en Boeing bouwen klimaat-neutraal vliegtuig (en dit is ‘m)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen