Duurzamer dankzij 5G: deze Nederlandse innovaties zijn de toekomst

Tech Thomas Aalderink 27 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Aankomende woensdag vindt op de High Tech Campus in Eindhoven de tweede editie van de 5G Hub Innovation Challenge plaats. Tijdens deze challenge presenteren start- en scale-ups hun 5G-oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken. Wij stellen je voor aan de zes finalisten.

Dankzij 5G kunnen we nu (en vooral in de toekomst) nog sneller data uitwisselen. Leuk voor de consument, maar vooral interessant voor bedrijven. Het kost minder energie en is toch een stuk krachtiger. Die combinatie maakt 5G het ideale middel om duurzaamheidsvraagstukken op te lossen.

Duurzaamheidsvraagstukken oplossen met 5G

Daarom staat de 5G Hub Innovation Challenge dit jaar in het teken van duurzaamheid. De jury is op zoek naar grensverleggende ideeën waarin 5G-technologie bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Laura van Gestel, jurylid en CSR-director bij VodafoneZiggo, geeft voorbeelden zoals: “oplossingen om stikstof terug te dringen in de agri-sector en een vooruitstrevende tool om het energieverbruik van vrachtschepen te monitoren. Of bijvoorbeeld om efficiënter vervoer op afstand te realiseren met Virtual Reality.”

5G Hub Innovation Challenge Final Round
De 5G Hub Innovation Challenge (Afbeelding: 5G Hub)

Maar er wordt door de jury ook naar andere aspecten gekeken. “Naast het duurzame en innovatieve aspect, let ik op de toegevoegde waarde voor de wereld en of het een financieel duurzame toepassing is. Op basis hiervan zijn de finalisten geselecteerd. Ik vind het belangrijk en tegelijkertijd inspirerend dat we hiermee laten zien hoe tech for good ingezet kan worden,” aldus juryvoorzitter Andy Lurling (co-founder van kapitaalfonds LUMO Labs).

De 5G Hub Innovation Challenge finalisten

Het team dat de jury uiteindelijk weet te overtuigen, wint een co-creatie-programma om het product op grotere schaal te realiseren. Dit houdt in dat ze hulp krijgen bij het technisch ontwerp en testen met de nieuwe technologieën zoals 5G, maar ook bij marketingcommunicatie en andere zaken. Een unieke kans dus, en deze zes finalisten (op alfabetische volgorde) maken daar kans op.

1. Aircision (Eindhoven)

Het opzetten van een netwerk of data versturen in afgelegen gebieden is een behoorlijke uitdaging. Aircision werkt echter aan een oplossing. Zij leveren draadloze lasertechnologie voor het versturen van data. Deze producten kunnen gebruikt worden door bedrijven in afgelegen gebieden, maar ook voor evenementen of bij noodgevallen.

2. CityLegends (Eindhoven)

Gaming is leuk, maar CityLegends bewijst dat het ook heel nuttig kan zijn. Door middel van gaming, social en Gen-Z technieken halen ze informatie op bij jongeren. Hun doel is om steden, merken en overheden te verbinden aan deze moeilijk te bereiken doelgroep, om zo gezondere steden te realiseren.

3. Connec2 (Almelo)

We leven tegenwoordig al steeds meer digitaal, maar dat gaat door het Metaversum alleen nog maar meer worden. Deze digitale wereld komt eraan en Connec2 wil daar een belangrijke rol in spelen. Dit doen ze door bedrijven de mogelijkheid te geven om gebruik te maken van de kansen die het Metaversum biedt, zonder dat ze daar zelf software voor hoeven te ontwikkelen.

4. Integer Tech (Eindhoven)

Er moeten in Nederland heel veel huizen bij gaan komen, en Integer Tech heeft daar iets interessants voor bedacht. Zij ontwikkelden een alles-in-een installatieconcept met zes tot acht appartementen. Belangrijk verschil met al bestaande concepten is dat de appartementen van Integer tech vele malen energiezuiniger zijn om te bouwen en te onderhouden.

5. Skyebase (Moerbeke-Waas)

Drones zijn handig voor verschillende doeleinden, maar dat gaat dankzij 5G alleen nog maar meer worden. Zo levert Skybase drones en software aan bedrijven zodat zij hun bezit makkelijker kunnen monitoren. Dankzij 5G kunnen deze drones nog sneller en efficiënter hun werk doen.

6. TechBinder (Maarssen)

vrachtschepen hebben een enorm hoog energieverbruik. Om dit te kunnen verminderen, moet eerst het daadwerkelijke verbruik zo goed mogelijk in kaart worden gebracht. Dankzij de Smart Vessel Optimizer van TechBinder kan dat. Scheepseigenaren kunnen de prestaties van hun schepen bijhouden en bijsturen. En dankzij 5G gaat dit nu nog sneller.

Ontdekt zelf de kracht van 5G

Zes fantastische 5G-toepassingen, maar er kan er maar eentje winnen. Welke dat is wordt aankomende woensdag (29 juni) bekendgemaakt op de High Tech Campus in Eindhoven. En daar kun jij zelf bij aanwezig zijn. De toegang is gratis, maar er is wel beperkt plek. Schrijf je daarom snel in via Eventbrite.

Heeft jouw smartphone 5G of nog steeds 4G? Zo check je het!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen