Green Lantern tot Deadpool: deze acteurs stapten over van DC naar Marvel

Films & Series Lucas van de Wetering 15 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

De rivaliteit tussen DC en Marvel is en blijft nog altijd even groot. Toch zijn er een paar acteurs die zijn overgestapt van DC naar Marvel.

DC en Marvel zijn misschien wel de twee grootste superhelden-franchises die er bestaan. Waar ze eerst begonnen als stripboek-bedrijven, zijn ze steeds meer gaan focussen op films en series.

Doordat deze twee franchises allebei zo groot zijn, is er ook al jarenlang een gigantische rivaliteit gaande. Ook acteurs krijgen hier veel mee te maken, want een overstap maken tussen DC en Marvel is door deze rivaliteit een lastige stap. Toch zijn er wel meerdere acteurs die zijn overgestapt van DC naar Marvel.

Overstap van DC naar Marvel

Maar welke grote namen hebben dit gedaan? Wij nemen ze met je door.

Ryan Reynolds

Ryan Reynolds is misschien wel het bekendste voorbeeld van een acteur die is overgestapt van DC naar Marvel. Dit komt mede doordat hij er zelf heel vaak grappen over maakt. Maar ook doordat de DC-film waar hij speelde heel slecht is, en de Marvel-films waar hij nu in speelt extreem goed en geliefd zijn.

In 2011 pakte Ryan Reynolds de rol op van Hal Jordan, oftewel Green Lantern in de gelijknamige film. Al is Green Lantern een mega-populair DC-karakter, de film was een complete flop. Maar gelukkig gaf Reynolds de hoop op superhelden-films niet op. In 2016 speelde hij de hoofdrol in de Marvel-hit Deadpool. En deze rol speelt hij tot de dag van vandaag nog steeds. Het derde deel, Deadpool & Wolverine, komt binnenkort uit.

Deze acteurs zijn overgestapt van DC naar Marvel
(Afbeelding: Warner Bros. Pictures / 20th Century Fox)

Christian Bale

Waar Ryan Reynolds meer bekend staat door zijn Marvel-rol en wegging bij DC omdat de film slecht was, is dat bij Christian Bale heel anders gegaan. Bale heeft vanaf 2008 jarenlang de intens populaire DC-superheld Batman gespeeld. Voor velen is Bale nog steeds de beste Batman-acteur ooit.

Toch heeft Christian Bale recent een overstap gemaakt naar Marvel. In 2022 speelde de acteur namelijk in de vierde Thor-film in het MCU: Love and Thunder. Bale speelde hier de rol van Gorr the God Butcher. Toch was deze film een stuk minder populair dan de Batman-films en heeft de film ook redelijk wat kritiek gekregen. Bale zijn overstap was wat minder succesvol dan die van Reynolds.

Deze acteurs zijn overgestapt van DC naar Marvel
(Afbeelding: Warner Bros. Pictures / Disney)

Jared Leto

We hebben nu een succesvolle overstap gezien van DC naar Marvel bij Ryan Reynolds, en een niet zo succesvolle overstap bij Christian Bale. Maar bij Jared Leto is de situatie nog weer anders, allebei de films waar hij in heeft gespeeld zijn bagger. Vooral zijn rol bij DC wordt niet echt gewaardeerd.

In 2016 speelde Jared Leto in de DC-film Suicide Squad, niet te verwarren met de goede film The Suicide Squad uit 2021. Hij speelde hier de rol van de populaire schurk Joker. Maar deze rol was extreem slecht en ook slecht ontvangen. In 2022 maakte Leto de overstap naar Marvel en speelde de hoofdrol in Morbius, maar we weten denk ik allemaal hoe die film eindigde. Het is een van de slechtst beoordeelde Marvel-films ooit, en met een goede reden.

Deze acteurs zijn overgestapt van DC naar Marvel
(Afbeelding: Warner Bros. Pictures / Sony)

Tom Hardy

Ook een tegenspeler van Christian Bale heeft de overstap gemaakt van DC naar Marvel. Tom Hardy speelde in 2012 de rol van Bane in The Dark Knight Rises, in deze film speelde Christian Bale de rol van Batman. Hardy’s rol als Bane is zeker een gewaardeerde rol.

Tom Hardy heeft succes gehad bij Marvel en bij DC. In Marvel speelt de acteur namelijk de rol van Eddie Brock in de Venom-films. Venom en zijn sequel Venom: Let there be Carnage hebben remixte reviews gekregen, maar over het algemeen zijn het zeker geen slechte films. En Tom Hardy speelt zijn rol hier ook zeer sterk.

Deze acteurs zijn overgestapt van DC naar Marvel
(Afbeelding: Warner Bros. Pictures / Sony)

Michael Keaton

Michael Keaton is de derde acteur in deze lijst die in een Batman-film heeft gespeeld voordat hij naar Marvel ging. Keaton speelde in 1989 de rol van Bruce Wayne in Batman. Dit is een mega-iconische film met een sequel uit 1992. In 2023 kwam de acteur nog een keer terug naar de rol in The Flash.

Net als Christian Bale maakt Michael Keaton ook de stap van Batman in een DC-film naar een schurk in een Marvel-film. Keaton pakt in 2018 de rol op van Vulture in Spider-Man: Homecoming, de grote schurk uit de film. In de post-credit scène van Homecoming werd er nog gehint naar een potentiële toekomst van het karakter, maar hier is nooit wat van gekomen.

Deze acteurs zijn overgestapt van DC naar Marvel
(Afbeelding: Warner Bros. Pictures / Sony)

Het is altijd een groot risico voor acteurs om de stap te maken van DC naar Marvel, vooral als deze DC-films al zeer populair en goed ontvangen waren. Maar het kan ook goed uitpakken zoals Ryan Reynolds maar heeft laten zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen