Wat het drinken van aloë vera met je lichaam kan doen

Wetenschap Sam Dille 7 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

De aloë vera-plant wordt al eeuwenlang gebruikt als medicijn. De gel in de bladeren is bijzonder goed voor bijvoorbeeld het verzachten van brandwonden. Tegenwoordig drinken steeds meer mensen het sap. Dit schijnt allerlei kwaaltjes te kunnen oplossen. Is dit iets wat we allemaal moeten doen, of kun je er beter vanaf blijven?

Het eerste dat je moet weten, is dat je onder geen enkele omstandigheid de aloë vera-gel moet innemen die in zonnebrand zit. Dit soort aloë vera-gels bevatten nooit 100 procent aloë vera. Om de gel zo lang mogelijk houdbaar te maken, voegen fabrikanten extra ingrediënten toe. Drink dus alleen sap dat ook echt is gemaakt om te drinken.

Het effect van verschillende aloë vera-sappen

Volgens experts van de Mayo Clinic moet je aloë-latex zoveel mogelijk vermijden. Dit is het sap dat zich vormt onder de schil van de aloë-plant. Hoewel sommige stoffen in de latex gunstig lijken, zijn er ook zeer ernstige zorgen. Het sap zou bijvoorbeeld nierschade kunnen veroorzaken en mogelijk kankerverwekkend zijn. Het innemen van 1 gram aloë-latex per dag kan al fataal zijn.

Aloë latex
Hier vind je aloë latex. (Afbeelding: Living Fresh Daily)

Waarschijnlijk wil je ook ver wegblijven van aloë-bladextracten. Consumptie van dit sap is namelijk gerelateerd aan gevallen van acute hepatitis. Het wordt niet aanbevolen aan kinderen jonger dan twaalf jaar om aloë-latex of -bladsupplementen te gebruiken. In 2002 beval de Food and Drug Administration (FDA) fabrikanten om aloë-latex te verwijderen uit laxeermiddelen vanwege deze veiligheidsrisico’s.

TikTok-trend

Een andere zorg is de enorme trend die rondom aloë vera is ontstaan op TikTok. Door de vele TikTok-filmpjes heeft de plant een verkeerde reputatie gekregen. Veel mensen denken dat de plant een soort ‘wondermiddel’ is dat al je klachten kan verzachten. Volgens Leslie Bonci, een geregistreerde diëtist aan de Universiteit van Pittsburgh, drinken steeds meer mensen aloë vera-sap als vervanging van medicatie. Dit heeft juist een averechts effect.

Helpt het drinken van aloë vera tegen huidproblemen?

Een van de belangrijkste claims op TikTok, is dat het drinken van aloë vera-sap helpt tegen acne. Helaas is dit alles behalve waar. Dermatoloog Whitney Bowe, maakte een eigen TikTok-video waarin ze uitlegt waarom dit een broodje aap-verhaal is:

@drwhitneybowe

#stitch with @brialem more videos to come on safety concerns and what actually does improve acne #thatboweglow #aloevera #aloe #aloeverajuice

♬ original sound – Dr. Whitney Bowe

De plant kan wel enkele anti-aging effecten hebben. Studies hebben aangetoond dat aloë vera-supplementen kunnen helpen de elasticiteit van de huid te verbeteren, die afneemt naarmate we ouder worden.

Helpt het sap van de plant nou echt tegen ziektes?

Er zijn veel artsen die aloë vera voorschrijven bij het bestrijden van de ziekte van Crohn. In 2004 bleek uit een kleine Europese studie namelijk dat de plant symptomen kan verlichten. Toch zijn niet veel wetenschappers hiervan overtuigd. Er is immers geen grootschalige studie die hetzelfde bewijst.

Het perfecte dieet: hét voedingsmiddel voor een gezond hart

Gegevens over het prikkelbare darm syndroom (PDS) en aloë vera sap zijn even onduidelijk. Van drie onderzoeken toonden de resultaten van één onderzoek enig voordeel. De andere studies lieten daarentegen geen enkel voordeel zien. Mocht je ervoor kiezen om aloë vera te gebruiken, let dan goed op de hoeveelheid. Op die manier verklein je de mogelijk nadelige effecten die het sap met zich meebrengt. Lesli Bonci raadt aan om niet meer te drinken dan een klein borrelglas.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen