Will Smith is niet de enige: deze acteurs zijn de afgelopen jaren gecanceld

Films & Series Jeroen Kraak 6 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Will Smith lijkt gecanceld door Hollywood vanwege de klap die hij uitdeelde aan Chris Rock. Hij is niet de enige acteur die persona non-grata is. Deze gingen hem voor.

We kunnen het ons allemaal nog goed voor de geest halen: de klap die Will Smith uitdeelde aan Chris Rock. Laatstgenoemde maakte tijdens de Oscaruitreiking een grap over het haar van de vrouw van de acteur, Jada Pinkett Smith. Zij lijdt aan een haarziekte en Rock vergeleek haar met het kortharige filmpersonage G.I. Jane. Misschien nog wel enger dan de klap was het geschreeuw van Smith na de klap toen hij weer op zijn plaats zat.

Will Smith en andere acteurs gecanceld

De klap van Will Smith heeft grote gevolgen voor de acteur. Hij heeft volgens Amerikaanse media problemen met zijn vrouw en veel filmprojecten waarin hij zou spelen, zijn gecanceld of gepauzeerd. Ondanks dat Smith zijn excuses heeft aangeboden is het maar de vraag of en wanneer hij aan de bak komt. Hij is lang niet de enige acteur die moeite heeft met het vinden van een nieuwe rol in films vadat hij in opspraak is gekomen. Ook andere acteurs zijn niet meer zo welkom in Hollywood om verschillende redenen.

Johnny Depp

Johnny Depp Pirates of the Caribbean
Johnny Depp als Jack Sparrow. (Afbeelding: Disney)

Laten we beginnen met misschien wel het meest recente voorbeeld voor Will Smith. Johnny Depp is nog steeds diep verwikkeld in rechtszaken met zijn ex-vrouw Amber Heard. Zij beschuldigt de acteur van mishandeling die op zijn beurt weer Heard aanklaagt voor smaad en laster. Door de rechtszaken komen de meest gênante details naar boven. Voor Warner Bros. was het wel welletjes en die besloot op het laatste moment Depp te vervangen door Mads Mikkelsen in Fantastic Beasts. Ook andere filmbedrijven lieten de acteur linksliggen. De enige klus die hij nog wel kreeg, was het inspreken van een penguin in de cartoon-serie Puffins Impossible.

Gina Carano

Gina Carano The Mandalorian Star Wars
Gina Carano in The Mandalorian. (Afbeelding: Disney)

De wereld lag aan de voeten voor actrice Gina Carano na het spelen van Cara Dune in de Disney+-serie The Mandalorian. Door verschillende acties op Twitter, waaronder het delen van complottheorieën en uitspraken over joden en transgenders, werd ze door Disney de laan uitgestuurd. Na haar ontslag komt ze nog maar moeilijk aan de bak en moet ze het vooral doen met heel kleine films. Of ze ooit weer in blockbusters is te zien, is een grote vraag. Disney lijkt in ieder geval uitgesloten.

Will Smith krijgt klappen in het gezicht van Netflix en Disney

Kevin Spacey

Kevin Spacey House of Cards Netflix
Kevin Spacey in House Of Cards. (Afbeelding: Netflix)

Kevin Spacey speelde in beroemde films als American Beauty, Seven en Superman. Toch zullen de meeste mensen hem kennen als Francis Underwood in de Netflix-serie House of Cards. Een rol die hij met verve vervulde tot #metoo begon. De acteur werd beschuldigd van seksuele intimidatie waardoor hij onmiddellijk uit de show werd geschreven.De scènes die al waren opgenomen moesten opnieuw met een vervanger. Sindsdien is het moeilijk voor de acteur om aan de bak te komen. Net zoals voorgaande acteurs in deze lijst moet hij het doen met rollen in kleine films als Gore.

Louis C.K.

Louis C.K.
Louis C.K. (Afbeelding: Getty Images)

Louis C.K. is net zoals Spacey in opspraak gekomen tijdens #metoo. De comedian en acteur bevredigde zichzelf ongevraagd in het zicht van vrouwen. Toen dit in de media kwam besloot FX (een dochteronderneming van Disney) de samenwerking voor een nieuwe serie met hem op te zeggen. In echt grote titels zien we hem niet meer. Gelukkig voor hem zijn ze fans hem nog redelijk trouw en kan hij blijven optreden als comedian.

Matt Damon

Matt Damon
Matt Damon. (Afbeelding: Getty Images/Rocco Spaziani)

Er is hoop voor Will Smith, want toch hoeft gecanceld worden niet altijd een einde van een carrière te zijn. Dat bewijst Matt Demon die de LGBTQIA+-gemeenschap achter zich aankreeg nadat hij een onvriendelijk synoniem voor die groep gebruikte. Hij kreeg op zijn kop van Twitter en zijn dochter, maar daar blijft het dan ook bij. We zien hem binnenkort weer in grote films zoals Thor: Love and Thunder en Christopher Nolans Oppenheimer.

Justin Timberlake

Justin Timberlake Palmer Apple TV+
Justin Timberlake in Palmer. (Afbeelding: Apple)

Een andere acteur waarbij de cancel-beweging er niet in is geslaagd om een acteur van het witte doek te verbannen is Justin Timberlake. Hij kreeg de #FreeBritney-gemeenschap achter zich aan na de documentaire Framing Britney Spears uit 2021. Hij zou niet goed omgegaan zijn met de zangeres in de beginjaren van deze eeuw en met de videoclip van Cry me a River zelfs uitgehaald hebben haar en Spears hebben laten lijden. Via Instagram maakte hij na de documentaire excuus en alles lijkt nu weer koek en ei. Zo zagen we hem afgelopen jaar nog in de Apple TV+-film Palmer en zijn er ook weer nieuwe projecten onderweg. Will Smith kan na zijn snelle excuses hopen voor hetzelfde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen