Android: deze 5 dingen doet bijna iedereen nog verkeerd in 2022

Smartphones Sam Dille 6 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Android is naast iOS het bekendste besturingssystemen voor smartphones. Hoewel veel gebruikers experts denken te zijn, zijn er toch nog een hoop dingen die fout gaan.

Met deze tips kun je niet alleen je smartphonegebruik naar een hoger niveau tillen, ze beschermen je ook tegen grote gevaren. Lees verder en kom erachter hoe je kortsluiting voorkomt en hackers buiten de deur zet.

De 5 meest gemaakte fouten op Android smartphones in 2022

Hieronder lees je vijf fouten die dagelijks gemaakt worden door veel Android-gebruikers. Gelukkig kun je daar vaak snel wat aan doen om zo nog meer plezier te halen uit je smartphone.

1. Je gebruikt geen draadloze oplader

Draadloze opladers bieden tal van voordelen tegenover een lader met snoer. Sommige draadloze laders laden bijvoorbeeld sneller op dan versies met een snoer. Daarbij beschermt een draadloze oplader de oplaadpoort van jouw Android smartphone. Oplaadpoortjes zijn behoorlijk gevoelig voor slijtage, waardoor ze makkelijk beschadigen. Een draadloze pad zorgt ervoor dat je oplaadpoortje minder vaak gebruikt wordt en dus minder makkelijk beschadigt.

Draadloze lader
Draadloos opladen beschermt je oplaadpoort. (Afbeelding: Unsplash)

Draadloze pads hoeven overignes helemaal niet duur te zijn. Deze variant van MMobiel is al van jou voor maar 9,99 euro.

2. Je doet niks tegen de vertraging van je Android smartphone

Er zijn nog steeds veel mensen die denken dat een telefoon vertraagt door ouderdom. Dit is tot op zekere hoogte ook zo, maar je kan zelf ontzettend veel doen om dit verouderingsproces te vertragen. Veel gebruikers van Android smartphones gooien hun telefoon vol met apps, waardoor er weinig opslagruimte overblijft voor belangrijke verwerkingsprocessen.

Als je telefoon vertraagt, kun je dit het beste oplossen door onnodige apps te verwijderen. Controleer de systeemopties van je apparaat om te zien wat apps op de achtergrond uitvoeren. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je dit doet. Als ze onnodig op de achtergrond actief zijn, zet deze dan uit. Start ook regelmatig je Android smartphone opnieuw op, om hem op te frissen. Mocht dit allemaal niet werken, overweeg dan om je apparaat terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

3. Je houdt het hoesje van je mobiel om terwijl je hem oplaadt

Om je smartphone zo goed mogelijk te beschermen, moet je hem 24/7 in een hoesje houden. Er is echter één uitzondering en dat is tijdens het opladen. Smartphones geven warmte af via hun achterplaten. Als een mobiel in de lader zit, wordt deze achterkant extra warm. Met een hoesje om heeft deze warmte geen plek om naartoe te gaan. Hierdoor loop je het risico dat je Android smartphone oververhit raakt. Laad daarom je smartphone, als het kan, altijd op zonder je hoesje.

Android smartphone opladen
Laad altijd je Android mobiel op zonder hoesje. (Afbeelding: Unsplash)

4. Je doet geen research voordat je een nieuwe Android smartphone koopt

Veel Android-gebruikers vinden het leuk om de nieuwste versie van een smartphone in huis te halen, of er een te kiezen met veel toffe features. Hoewel deze modellen heel leuk zijn om mee te pronken bij je vrienden, kan het geen kwaad om diepgaandere research te doen.

Voordat je een nieuwe smartphone gaat kopen is het belangrijk om te kijken naar de verwerkingskracht, camerakwaliteit en schermresolutie. Als je goed research doet is de kans ook groter dat je een goedkopere variant tegenkomt, die evengoed werkt. Je zou er dus ook nog geld mee kunnen besparen.

5. Je maakt geen back-up van je gegevens

Elk apparaat gaat een keer stuk. Je Android smartphone is geen uitzondering op deze regel. Veel smartphones vertrouwen op een flash-geheugen, maar flash-apparaten zijn juist heel vatbaar voor bijvoorbeeld bestandscorruptie of hackers. Onthoud goed dat er geen weg meer terug is, als jij je gegevens verliest.

Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen door regelmatig een back-up te maken van je gegevens. Dit kun je bijvoorbeeld doen op een cloudservice, of via Google Drive. Zo blijven je gegevens in alle gevallen goed bewaard.

Android-games na veel vertragingen eindelijk te spelen op Windows 11

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen