Kunnen honden mensen echt begrijpen of doen we maar wat?

Wetenschap Sam Dille 6 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Veel baasjes zouden maar al te graag willen praten met hun trouwe viervoeter. Hoewel honden zelf niet kunnen praten, kunnen ze ons misschien wel verstaan. Deze studie geeft je het antwoord.

Sophie Jacques, professor psychologie en neurowetenschap aan de universiteit van Dalhousie, publiceerde in een studie hoe ze tot haar conclusie is gekomen. De professor heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de rol van taal in de ontwikkeling van kinderen en wist dit voor het eerst te linken aan het gedrag van honden.

Vermogen van een kleuter

Mensen leren hun hersenen te beheersen in de loop van hun kindertijd. Naarmate kinderen ouder worden, worden ze beter in het beheersen van hun gedrag en emoties. De hersenen ontwikkelen zich nog verder in de pubertijd. De mens is tot op heden nog de enige soort die op dit niveau zijn hersenen ontwikkelt. Dieren blijven meestal steken op het niveau van een kleuter.

Het vermogen om deze hersenfuncties te ontwikkelen, staat in verband met taalontwikkeling. Taal zorgt ervoor dat we onszelf kunnen verwoorden en kunnen leren van andere mensen. Hierdoor kunnen we ons gedrag op lange termijn beter sturen. Of dieren dit niveau van hersenontwikkeling kunnen bereiken, zonder taal, onderzocht Jacques in haar studie. Als dit wel mogelijk is, zou het zomaar kunnen dat honden ons kunnen verstaan.

dieren vermogen van een kleuter
Honden hebben het vermogen van een kleuter. (Afbeelding: Unsplash)

Honden zijn de ideale soort om dit vermogen te onderzoeken. Allereerst kunnen mensen honden heel makkelijk trucjes of regels aanleren. Dit bewijst dat honden op een bepaalde manier hun hersenen onder controle kunnen houden. Daarnaast horen honden dagelijks onze taal, waardoor ze misschien verschillende woorden zouden kunnen onthouden.

Kunnen honden ons echt begrijpen?

In 2015 begon Jaqcues een onderzoek om het taalvermogen van honden te testen. Samen met psycholoog Catherine Reeve ontwikkelde ze een lijst van 172 woorden, verdeeld in verschillende categorieën. Deze lijst stuurden ze door naar 165 baasjes. Zij kregen de taak om woorden te selecteren waarvan zij dachten dat hun honden hier consequent op reageerden.

Experts’ advies: zo lang kun jij je hond alleen thuis laten

De wetenschappers ontdekten dat hulphonden gemiddeld reageren op 120 woorden. Huisdieren reageren daarentegen op ongeveer 80 woorden. Ze ontdekten ook dat de woordenschat van honden verschilt per ras. Wat nog niet bekend is, is of rassen met een grote woordenschat ook beter ontwikkelde hersenen hebben. Jacques is inmiddels druk bezig met vervolgonderzoek, maar dit zit nog in een vroege fase.

Tijd voor een goed gesprek met je hond

De resultaten van dit onderzoek zijn erg hoopvol. Het is niet alleen bewezen dat honden je kunnen begrijpen, het zou ons ook een hoop geld kunnen besparen. Puppycursussen zijn bijvoorbeeld erg duur en kosten veel tijd. Als blijkt dat je door gebruik te maken van woorden je puppy’s ook dingen kan aanleren, dan zijn die cursussen misschien wel helemaal niet nodig. We komen hier zeker nog op terug! Tot die tijd kunnen we deze gadget gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen