Android kopieert en plakt nieuwe feature van Apple’s iOS

Apps Jeroen Kraak 14 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

De programmeurs van Google hebben goed gekeken naar hun collega’s van Apple. Een nieuwe functie in Android lijkt wel erg veel op die van iOS.

Later dit jaar moet Android 12 zijn weg vinden naar de verschillende telefoons die op het besturingssysteem van Google werken. Natuurlijk zal je daarin veel nieuwe functies vinden. Een daarvan komt wel heel erg bekend voor. Het is een functie die we nu  ql zien in Apple’s besturingssysteem iOS.

Kopiëren en plakken door Android

XDA Developer is erachter gekomen dat Google werkt aan een nieuwe notificatie waarmee het aangeeft dat een app gebruikmaakt van het clipboard, of zoals we het zo mooi in het Nederlands zeggen: het klemboord. Deze functie in Android lijkt verdacht veel op een uit iOS 14. Daarmee gaat Google Apple dus achterna.

Apple voegde de functie toe om meer transparantie te tonen aan de gebruiker. Daarmee kan hij precies zien welke app toegang tot het klemboord vraagt. Dit moet vooral helpen qua privacy om te zien welke informatie apps gebruiken. Apple zet hoog in op privacy en daarom moeten apps in de App Store tegenwoordig ook melden welke informatie ze gebruiken voor welke doeleindes. Dat zie je in een speciaal vakje. Google wil met Android dus niet achterblijven.

Android 12 klemboord.
De feature in Android 12. (Afbeelding: XDA Developers)

Meer inzicht in privacy

Toch zit er wel een verschil in de functie op Android in vergelijking met iOS. De nieuwe functie in Android 12 is optioneel, terwijl dat bij iOS niet zo is. Google zegt dat wanneer de nieuwe feature is ingeschakeld het informatie geeft wanneer een app toegang vraagt tot tekst, afbeelding of andere content die je hebt gekopieerd.

De klemboord-notificatie van iOS zorgt dat de gebruikers extra waakzaam zijn op het gebruik van hun data. Zo kwamen veel van de iOS-bezitters erachter dat veel populaire apps toegang vragen tot het klemboord, terwijl die de informatie eigenlijk niet nodig hebben. Zo kregen apps als TikTok en Reddit stiekem toegang. App-makers zelf zeiden van geen kwaad bewust te zijn, en hebben hun eigen diensten inmiddels gepatcht zodat ze geen toegang meer vragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen