Spelletje in de rechtszaal: schrijver daagt Apple en Tetris Company uit

Films & Series Jeroen Kraak 9 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Tetris ken je vooral als een simpel spelletje, maar daar zit een bijzonder verhaal achter. Apple TV+ heeft een speciale film daarover gemaakt. Nu krijgt dat nog een staartje, want het bedrijf wordt aangeklaagd.

Bijna iedereen heeft weleens een potje Tetris gespeeld; het spel is iconisch. Je moet lijnen vormen door verschillende blokjes in elkaar te laten passen. Het verhaal daarachter is ingewikkelder, en zelfs de KGB kwam erbij kijken. Genoeg materiaal voor een boek en een film op Apple TV+.

Een spelletje Tetris tussen Ackerman en Apple

En juist daar begint het te wringen. Daniel Ackerman schreef een boek over dat bijzondere verhaal, met de naam The Tetris Effect. Dat boek kwam in 2016 op de markt en was er dus ruim voor de film die pas dit jaar verscheen.

En daar heeft Ackerman naar eigen zeggen ook een reden voor. In zijn boek beschreef hij het verhaal als een spionagethriller die zich afspeelde tijdens de Koude Oorlog. Laat dit nou net de invalshoek van de film op Apple TV+ zijn. Hij klaagt niet alleen Apple aan, maar ook The Tetris Company en scenarist Noah Pink.

Ackerman gaat niet onvoorbereid aan het werk. Hij schetst een jarenlange correspondentie met The Tetris Company toen hij het boek schreef. Daardoor zou de rechthebbende van de Tetris-film op de hoogte zijn van het verhaal en het boek van de man. The Tetris Company zou zelfs gedreigd hebben met gerechtelijke stappen, omdat hij filmaanpassingen van zijn eigen boek zou nastreven door de framing van het verhaal uit het boek.

Is er kans van slagen?

Toch kan het lastig worden voor Ackerman om zijn beweringen te bewijzen. Zowel het boek als de Apple TV+-film zijn gebaseerd op historische gebeurtenissen. Het is niet alsof hij het verhaal volledig zelf verzonnen heeft. Toch beweert hij dat bepaalde zaken uit de film echt uit zijn boek zijn gehaald, zoals speculaties over een gids die een geheime KGB-agent zou zijn.

Dergelijke rechtszaken zijn niet nieuw. Zo was er in 2017 nog een zaak rondom The Conjuring. Toch was die zaak anders, omdat de film gebaseerd is op paranormale gebeurtenissen, waarbij je dus kunt twijfelen aan de historische nauwkeurigheid. Hierdoor komt het dichter bij een verhaal in een boek.

7 dingen die we nu al zeker weten over de Apple iPhone 15

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen