Apple gaat je Smart Home-aansturing compleet veranderen

Smart Home Jeroen Kraak 30 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Als je een iPhone hebt, gebruik je waarschijnlijk de Woning-app om je slimme lichten, thermostaat en wasmachine aan te sturen. Dat gaat wellicht op de schop als het aan Apple ligt. Het bedrijf werkt aan een compleet nieuw besturingssysteem voor je Smart Home.

Apple heeft voor veel productgroepen zijn eigen besturingssysteem. Zo heeft de iPhone iOS, Apple TV tvOS, en krijgt de Apple Vision Pro VisionOS. Toch zijn er een aantal producten die nog geen eigen besturingssysteem hebben, maar daar lijkt verandering in te komen.

Er komt een nieuwe categorie bij, als we MacRumours mogen geloven. Zij hebben een verwijzing gevonden naar homeOS in de ontwikkelaarsbeta van tvOS 17.4.

Een nieuw besturingssysteem van Apple voor je Smart Home

Hoewel Apple nog niets over een nieuw besturingssysteem heeft bevestigd, kunnen we gezien de naam ervan uitgaan dat het gaat om een besturingssysteem voor in je Smart Home.

Wellicht vraag je jezelf af waarom de naam opduikt in de beta van tvOS, het besturingssysteem van de Apple TV. Hier is echter een goede reden voor. Wellicht wil Apple de compatibiliteit met andere apparaten testen.

Daarnaast kan het ook nog om een codenaam gaan. Zo heette VisionOS voorafgaand aan de lancering nog xrOS. Toch wees de naam xr al op een mixed reality headset.

Is homeOS echt nieuw?

Toch komt homeOS niet als een verrassing. Al in 2021 plaatste Apple een advertentie die verwees naar homeOS. Het bedrijf lijkt dus al een aantal jaar met de ontwikkeling van een Smart Home-besturingssysteem bezig.

Apple gaat je Smart Home-aansturing compleet veranderen
🎶 (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Qua Smart Home-producten denk je bij Apple vooral aan de HomePod. Je zou de Apple TV natuurlijk ook als een Smart Home-product kunnen zien, maar deze draait al op tvOS.

Het lijkt er dan ook op dat het Smart Home-systeem tegelijkertijd gelanceerd zal worden met een nieuwe HomePod. Wellicht heeft deze dan ook voor het eerst een scherm. Of wellicht wil het dit systeem samenvoegen met tvOS, zodat je een besturingssysteem hebt voor slimme apparaten.

Wanneer kunnen we homeOS verwachten?

Smart Home-producten zijn de laatste jaren flink toegenomen. Het kan dus ook zijn dat Apple in de toekomst nog meer verschillende gadgets in die categorie wil uitbrengen.

Maar goed, dat is allemaal speculatie en we zullen dus nog moeten wachten. Een logisch moment om homeOS te lanceren is tijdens WWDC 24. Deze staat voor juni op de agenda.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen