Astronomen willen nieuwe aarde ontdekken: zo gaan ze dat doen

Wetenschap Wesley Akkerman 5 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Amerikaanse astronomen willen nieuwe, grandiose ruimtetelescopen hebben waarmee ze in de atmosfeer van planeten buiten ons zonnestelsel kunnen kijken. Ook willen ze luisteren naar de ringen van zwarte gaten, terwijl die zich vormen. Tot slot kijken ze graag terug in de geschiedenis van het universum, naar de tijd waarin het heelal zich vormde.

Dit is allemaal onderdeel van een ambitieus plan met allerlei doelen voor de langere termijn. De astronomen willen zodoende de volgende generatie tools maken die hen in staat stelt de meest verre plekken in de ruimte te bestuderen. De hoop is om, ergens tussen 2030 of 2040.een nieuw ruimteschip de lucht in te sturen.

Astronomen willen verder kijken

De plannen hiervoor leggen de astronomen uit in Decadal Survey on Astronomy and Astrophysics. Dit is een overzicht van de literatuur over astronomie en astrofysica. De National Research Council van de National Academy of Sciences in de Verenigde Staten produceert dit rapport ongeveer elke tien jaar.

NASA ruimte
De toekomst van ruimtevaart. (Afbeelding: NASA)

Het doel van het onderzoek: het vinden en categoriseren van werelden buiten ons zonnestelsel. Dergelijke planeten worden exoplaneten genoemd, omdat ze draaien om een andere zon dan de onze. Bestuderen gaat moeilijk, omdat ze ontzettend ver weg staan van de aarde. Ook is het zo dat hun eigen zonnen heel fel zijn, waardoor astronomen moeten wachten tot het licht wat doffer is.

De zoektocht naar exoplaneten

Weten dat er exoplaneten bestaan is niet genoeg om de vraag “Zijn we alleen in het universum?” te beantwoorden. Daar is meer onderzoek voor nodig. Een nieuwe ruimtetelescoop die door fel licht heen kan kijken moet het werk van onderzoekers vergemakkelijken. De ruimtevaartgemeenschap weet al waar zo’n telescoop aan moet voldoen, dus nu moet die nog gebouwd worden.

Verder willen astronomen bewoonbare planeten vinden, meer leren over zwarte gaten en neutronsterren en de cataclysmische gebeurtenissen die hen vormen. Ook willen onderzoekers gluren in nabijgelegen sterrenstelsels, zodat ze leren hoe die evolueren en nieuwe sterren laten ontstaan.

Houd er rekening mee dat dit een enorme versimpeling is van de situatie. Maar als daarmee je interesse gewekt is, dan raden we aan deze pagina te bezoeken. Daar lees je alles over de plannen van de astronomen en wat ze willen bereiken in de komende tien jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen