Mark Hofman
Mark Hofman Tablets, Laptops & Computers 5 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

3D, maar dan zonder bril: deze nieuwe ASUS-laptop heeft het

De eerste week van januari staat volledig in het teken van CES 2023. Tijdens de grootste technologiebeurs ter wereld laten veel bedrijven, zoals ASUS, innoverende nieuwe producten zien. Of tillen ze een oud concept in een gloednieuw jasje.

ASUS introduceert met Spatial Vision namelijk een technologie waarmee laptops het beeld 3D weer kunnen geven. Zonder het gebruik van een speciale bril. Nieuw is het dus niet, maar het bedrijf schopt er wel iets speciaals tegenaan.

ASUS-laptop geeft je 3D, maar dan zonder bril

De Asus Vivobook Pro 16X 3D OLED is de laptop die de kracht van Spatial Vision moet laten zien. Dat doet het door een OLED-scherm aan te bieden met zowel 3D, als 3.2K en een verversingssnelheid van 120Hz.

Zoek je een product waar bedrijven alles wat ze in huis hebben tegenaan smijten? Zo ziet dat er dan uit.

ASUS-laptop, 3D, CES 2023
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT) (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het mooie van Spatial Vision is overigens dat er geen 3D-bril vereist is om het te kunnen gebruiken. De camera’s boven de laptop zorgen ervoor dat je ogen perfect in lijn liggen met het beeld, waardoor het effect gecreëerd wordt. Sterker nog: je kunt er mee spelen. Het is mogelijk om objecten naar je toe te halen of zelfs door de laptop heen te drukken.

Hoeveel geld je daar als consument voor neer gaat leggen weten we overigens nog niet. Het vorige pro-model uit de ASUS Vivobook-serie kostte een kleine 1499 dollar. Dat een 3D paneel daar een schepje bovenop gaat doen lijkt ons niet meer dan logisch.

Machtig, maar niet uniek

ASUS heeft met Spatial Vision een machtige technologie in handen, maar uniek is het niet. Die eer gaat namelijk naar concurrent Acer. In 2021 lanceerde het bedrijf zijn SpatialLabs-techbnologie die praktisch gezien hetzelfde deed. En het heeft inmiddels zijn weg naar andere laptops al gevonden.

Het blijft daar overigens niet bij, want er zijn meer bedrijven die een poging deden. Denk bijvoorbeeld aan Nintendo die met de 3DS een handheld lanceerde waarmee games in 3D te spelen waren. Een succes was het niet, maar de poging viel te prijzen.

ASUS-laptop, 3D, CES 2023
Top (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

ASUS, 3D en meer tijdens CES 2023

ASUS heeft CES 2023 in ieder geval eer aangedaan door met een toffe innovatie te komen. Dat is immers waar de beurs in Las Vegas om bekendstaat.

Precies om die reden ben ik zelf aanwezig om je alle in’s en out’s van de beurs te laten zien. Op deze pagina vind je alle recente ontwikkelingen en in de onderstaande video krijg je een kijkje in de keuken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!