Welke sterfgevallen in Avengers: Endgame zijn permanent?

Tech Noah Korevaar 24 mei 2019
Leestijd: 5 minuten

Het blijft fans bezighouden. Blijven de onlangs gevallen Marvel-helden dood of zullen we ze nog een terugzien? Ondanks dat wij natuurlijk ook niet alle antwoorden hebben kunnen we natuurlijk wel een zo goed mogelijke inschatting maken. Vandaar dat we in dit artikel uitgebreid zullen ingaan op de Marvel personages die in Avengers: Endgame zijn omgekomen.

Avengers: Endgame: wie vielen er?

Het moge duidelijk zijn: dit artikel bevat FORSE SPOILERS voor Avengers: Endgame!

In Avengers: Infinity War legde letterlijk de helft van het complete universum het loodje. Aan het einde van Avengers: Endgame ligt de body count gelukkig een stuk lager. Toch verlaten een aantal van je favoriete superhelden het strijdtoneel. Wie is echt dood?

Want tja, we kennen Marvel ondertussen. Vooral in de comics is geen enkele dood permanent, en worden helden weer binnen een week tot leven gewekt. In de films pakt Marvel Studios het een stuk grimmiger aan, en is de kans groot dat je bepaalde personages en daarmee acteurs nooit meer terug gaat zien.

De kans is immers nihil dat Marvel alsnog met tijdreizen helden terug gaat brengen. De films pakken de materie wat dat betreft een stuk volwassener aan. Dood is echt dood, in de meeste gevallen. Permanent. Marvel Studios eindbaas Kevin Feige maakte dat onlangs nog duidelijk in een interview. Hij gaat beginnen met een nieuwe reeks films, met nieuwe helden en dus nieuwe gezichten.

We gaan alle sterfgevallen in Avengers: Endgame met je langs.

Black Widow in Avengers: Endgame

Black Widow is echt dood, iets wat nog eens werd benadrukt in de film zelf. Toch is deze behoorlijk tricky, want we weten dat er een Black Widow film ontwikkeld wordt op dit moment. Niet met een nieuwe Black Widow die de mantel overneemt, maar met Scarlett Johannsson. Dat is echter bijna zeker een prequel, waarin we eindelijk gaan ontdekken wat er gebeurd is in Boedapest. Ja, die geheime missie waarnaar in verschillende films is gehint.

En de comics? Daarin is het meerdere keren gebeurd dat een in Vormir verloren gegane ziel weer tot leven wordt gebracht, door de ziel weer uit de Soul stone te halen. De kans dat de films echter die route nemen, is klein. Nee, hoogstwaarschijnlijk blijft Black Widow gewoon hartstikke dood.

Wellicht gaat ooit een jonge spionne weer de rol van Black Widow vervullen, maar voor Scarlett is het feest voorbij. Gezien de gelekte plannen van Marvel voor toekomstige films is dat ook geen gigantische straf, want er zijn genoeg nieuwe personages die de schijnwerpers goed kunnen gebruiken. Met meer dan tachtig jaar aan comics-geschiedenis is er geen gebrek aan materiaal!

Gamora in Avengers: Endgame

Ja, deze is helemaal tricky. Gamora ging dood in Avengers: Infinity War, op dezelfde manier als Black Widow. Maar dankzij het tijdreizen in Endgame is een versie van Gamora uit het verleden alsnog naar het heden gehaald. Dus een versie van Gamora uit het verleden leeft weer in het heden. Volg je het nog? De Gamora uit 2014 leeft nu in 2019. Zonder herinneringen aan haar relatie met Peter Quill, zonder dat ze volledig tegenover haar vader staat. Een soort Schrödingers kat, maar dan anders. Samengevat: een bepaalde versie van Gamora is dood, en een andere versie leeft nog en zal hoogstwaarschijnlijk in de nieuwe Guardians of the Galaxy film te zien zijn.

Gamora

Nebula in Avengers: Endgame

Nebula leeft. Maar waarom staat ze dan in dit lijstje? Nou, technisch gezien is ze ook dood gegaan in Endgame. Ook hier geldt dat er twee versies van haar zijn ontstaan. Eentje uit het heden, en eentje uit het verleden. De Nebula uit het heden heeft de Nebula uit het verleden vermoord. Die kwam namelijk samen met Thanos naar het heden.

Nebula

Avengers: Endgame Loki

Loki is dood…althans, daar gaan we vanuit.

Infinity War heeft ons laten zien dat Thanos bereid was om te doen waar de Avengers alleen maar over durfde te fantaseren, namelijk Loki de nek omdraaien. In de eerste 5 minuten van de film nog wel.

Star Wars en Loki serie naar Disney Dienst Marvel
Bron: The Walt Disney Company

Al blijft het een gehaaide jongen, waardoor fans dachten dat hij misschien nog zou leven. We moeten die mensen echter teleurstellen, want we weten zeker dat hij gestorven is. Althans, die versie van Loki.

Maar…

Toen Steve, Tony, Bruce en Scott terug naar 2012 reisden om daar de Tesseract te stelen, mislukte dat. Niet alleen wist de 2012 versie van Loki te ontsnappen, maar kreeg hij ook de Tesseract in handen. Natuurlijk is dit voorval vermoedelijk weer gefixt toen Steve de Space Stone weer terugbracht, maar misschien ook niet. Het zou zomaar kunnen dat Loki zichzelf hierdoor weet te bevrijden en we deze versie van hem terugzien in de serie op Disney Plus.

Thanos in Avengers: Endgame

Deze beruchte slechterik is maar liefst twee keer gestorven in de film, dus we kunnen er vanuit gaan dat hij dood is.  Alhoewel…er is geen lijk meer. En als er geen lijk te zien is dan is er, zeker in een superheldenverhaal, altijd een kans dat het personage in kwestie nog ergens in levende lijve rondhangt.

Thanos Avengers

Al achten wij de kans zeer klein. Thanos weer terug tot leven wekken zou de gebeurtenissen in Endgame namelijk weinig eer aan doen.

Tony Stark in Avengers: Endgame

Is Iron Man dood? Wij zijn er 3000% zeker van. Maar hoe zit het met dat kletterende geluid tijdens de eindcredits? Dat is toch een referentie naar Tony Stark? Je zou hierdoor kunnen denken dat hij misschien nog terugkomt, maar wij gaan er niet van uit.

Het is vermoedelijk de meest krachtige en impactvolle sterfscène in het hele Marvel Cinematic Universe, dus dat moet toch wel permanent zijn? Vanuit filmisch perspectief is het lastig om iemand te overtreffen die zichzelf opoffert om letterlijk het hele universum te redden.

Zo kan Marvel Iron Man terugbrengen in Avengers: Secret Wars
(Afbeelding: Marvel Studios)

Als je het echter praktisch bekijkt heeft Robert Downey Jr. zo’n 10 keer de rol van Tony Stark op zich genomen en daarmee zijn contractuele verplichtingen afgelost. We kunnen ons voorstellen dat hij nu wel wat tijd voor zichzelf zou willen.

Dan heb je nog de superhelden logica. Gezien het feit dat het lichaam begraven is lijkt het ons onwaarschijnlijk dat Tony stiekem nog leeft. Al zou het zomaar kunnen dat hij, met behulp van de Infinity Gaunlet, zijn bewustzijn naar de andere kant van het universum heeft getransporteerd. Maar laten we niet zover doordenken.

Dit was onze poging tot het inschatten welke personages wel en niet terug zullen komen. Mocht jij na het lezen van dit artikel zin hebben in een nieuwe Marvelfilm, bekijk dan vooral de trailer van Spider-Man: Far From Home. Daarnaast kun je hier alles lezen omtrent The Eternals, Marvel’s komende project.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen