Deze 5 awesome high-tech sneakers wil je als nerd echt hebben

Tech Dennis Mons 3 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Anno 2023 zijn we als tech-nerd wel gewend aan wearables met kekke slimme klokjes, kettingen en portemonnees. Maar ook qua sneakers stijgen een paar voorbeelden er bovenuit als het gaat om bizar intrigerende technologie in zowel ontwikkeling als uitvoering. WANT-redacteur Dennis Mons heeft een paar van zijn must-haves op een rij gezet (die waarschijnlijk nu een vermogen kosten).

De wereld van sneakers is voor veel mensen bizar. Een klassieke sportschoen die al gedragen is, kan nog steeds honderdduizenden euro’s opbrengen (en nee dan rekenen we die lelijke, Messiah-lolligheid met goud van Kanye met zijn Yeezies niet mee).

Sneakers zijn meer tech dan je denkt

Sommige sneakers blinken echter vooral uit vanwege tech achter de schermen. En ze hoeven dan echt niet te knipperen als L.A. Gears als je loopt, of wieltjes te hebben als Wheelies, hoewel die ook goed gerekend zouden worden. Toch blinken deze onderstaande schoenen écht uit als het gaat om baanbrekende technologie en wetenschap.

Back to the Future-sneakers met Nike Adapt BB 2.0

De befaamde, zelfstrikkende schoenen van Marty McFly in Back to the Future II (Nike MAG) spraken veel jongeren in de jaren tachtig enorm aan. Dit was sci-fi! Na jaren lang jengelen door fans heeft Nike daadwerkelijk die schoen uitbracht. Niet echt fijne klompen (wel duur).

De eerste sneakers gebaseerd op het origineel waren chunky monkeys, maar de BB 1.0 en 2.0 brachten daar verandering in. Met een app kan je de 2.0-sneakers precies strak genoeg binden voor de (sport)activiteit waar je mee bezig bent. En ze zijn zowaar mooi met een tikkie Jordan, tikkie Huarache en tikkie Air Max.

nike, bb 2, sneakers, nerd, tech
High-tech stappers. (Afbeelding: Nike)

Puma-sneakers die ook zelfstrikkend zijn

Het bekende merk Puma kon het niet laten om ook zelfstrikkende sneakers op de markt te brengen. Sterker nog, het Duitse merk was zelfs een soort voorloper van het concept met Puma Disc. De schoen werd in 1991 geïntroduceerd en dat was intrigerend.

 

De Disc kon je vastdraaien in plaats van knopen en dus pasten ze superlekker. Klein nadeel was wel dat wanneer het koord in het systeem knapte, je altijd pantoffels had, in plaats van sneakers (ik spreek uit ervaring).

Tegenwoordig worden de schoenen aangedreven door kleine, slimme motortjes waarbij je dankzij touchcontrol je schoenen strakker of losser kan maken. Of je gebruikt gewoon een app. Het klinkt intrigerend, en ik trek gewoon even de stoute schoenen aan en ga even bij Puma aankloppen om een kleine tijd het vuur uit de sloffen te gaan lopen op deze intrigerende sneakers.

De beste nerd-sneakers met tech is ‘custom’ vindt Adidas

Als drager van custom Nikes weet ik hoe fijn een schoen is die speciaal voor jou gemaakt is. Maar de mijne zijn slechts door mijzelf ontworpen op uiterlijk (was nogal een prijzige grap, maar ik wil niet naast mijn schoenen lopen).

De Adidas Futurecraft 4D gaat een stap verder.

Deze hardloopschoenen hebben een middenzool die uit een 3D-printer komt rollen waardoor ze perfect op je poezelige pootjes passen. Verwacht niet dat je een voetfoto moet sturen, het 3D-design is vooral gebaseerd op de manier waarop de gemiddelde hardloper met de kiksen aan de slag gaat.

Reebok Floatride Run Fast Pro

Vooropgesteld: de liefde die ik heb voor Reebok is groot. Ik was een van de eerste kids met de Pumps (Omni’s denk ik, en je pompte de schoen op). Dat Nike dat daarna jatte met de Air Force 180 Pump tergde me dan ook enorm. Reebok Pumps zijn trouwens nog steeds te koop. Maar dat terzijde.

Qua tech zat Reebok natuurlijk niet stil. Het introduceerde high-tech sneakers die echt ontworpen zijn voor hardcore lopers. Het gebruikt Floatride Energy om je energie terug te pompen tijdens het rennen.

Het is licht schoeisel wat je beter helpt met lange afstanden te lopen.

reebok, floatride, sneakers
Licht als een veertje. (Afbeelding: Reebok)

De ultieme nerd tech-stappers: Moonwalkers

Vraag je je ooit af waarom je zo langzaam bent als je wandelt? Deze wetenschappers in ieder geval wel en hebben nu de Moonwalkers bedacht. Het zijn schoenen waardoor je 250 procent harder loopt. Bizar.

Hebben deze snelle schoenen om te wandelen een nadeel? Ja. Als je de Moonwalkers oplaadt (duurt ongeveer een uur) heb je een actieradius van een kleine tien kilometer. Best indrukwekkend eerlijk gezegd, genoeg voor naar de supermarkt en een rondje park.

De tweede uitdaging is de prijs. Het project staat op Kickstarter en ‘vroege vogels’ betalen slechts 999 dollar. Maar daarvoor ga je rollend naar huis.

Al deze sneakers zijn een goed voorbeeld van hoogstaande tech. Maar welke zou ik werkelijk dragen? Waarschijnlijk toch mijn Pumps en oude Jordans. Ik hack ze wel met kekke veters en een AirTag. Deze oude schoenmaker blijft bij zijn leest… …ook hieronder verder.

Netflix voor sneakers laat je jouw favoriete filmschoen vinden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen