Gaan we serieus beter slapen als we voor het tukken een banaan eten?

Gezondheid Sabine Schults 2 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Nog trek vlak voordat je naar bed gaat? Van een banaan wordt gezegd dat je er beter van gaat slapen. Nog meer reden om de zak chips dicht te laten en het gele stuk fruit tot je te nemen. Maar helpt een banaan je wel echt om makkelijker in slaap te vallen?

Het internet staat vol met goeroes en gezondheidswebsites die je vertellen dat het eten van een banaan voor het slapengaan bevorderlijk is voor je nachtrust. Zit daar enige waarheid in of is het een broodjeaapverhaal?

Beter slapen door een banaan te eten?

De reden dat men denkt dat we beter slapen als we van tevoren een banaan eten, is vanwege het stofje tryptofaan. De aanmaak van serotonine en melatonine wordt hierdoor bevorderd. Laat je die dingen nu nodig hebben om slaperig te worden.

Klinkt als een goed verhaal dus, maar volgens Quest wil dat niet met zekerheid zeggen dat het eten van een banaan er daadwerkelijk voor zorgt dat je beter slaapt. Het is namelijk erg lastig om te bepalen dat precies dát stofje voor het effect zorgt.

Lastig vast te stellen

Bovendien zit tryptofaan ook in andere voedingsmiddelen, zoals zuivel, pinda’s en kalkoenvlees. Om te onderzoeken welk effect een banaan heeft op je slaapkwaliteit zouden onderzoekers dus precies moeten weten wat de ondervraagden allemaal binnenkrijgen op een dag.

Daarnaast liggen er nog verschillende andere beren op de weg, want de ene persoon is de andere niet. Het is lastig om verschillende factoren uit te sluiten. De leeftijd, het geslacht, de levensstijl en de algehele gezondheid van de ondervraagden hebben allemaal invloed op de resultaten. Bovendien reageert ieder lichaam weer anders op een bepaald soort voedsel.

Beter slapen door bananen?
Een banaan eten stimuleert de aanmaak van serotonine en melatonine. (Afbeelding: Unsplash)

Of het eten van een banaan voor het slapengaan een broodjeaapverhaal is of wel degelijk hout snijdt, is dus lastig te zeggen. Als jij zelf gelooft dat een banaan je wel helpt in slaap te vallen, is er in elk geval geen reden om daarmee te stoppen. Je laat in daardoor immers de zak chips in de kast liggen.

Waarom voel je soms een schok als je in slaap valt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen