WANT Bitcoin update: Bitcoin op naar 26 maart en koersmanipulatie?

Tech Robert Kroes 19 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Inmiddels is de handelsweek op de Europese financiële markten weer ten einde. Wij bekijken uiteraard de prijzen van de Bitcoin en andere cryptomunten uit de top 25. Daarnaast bekijken we waarom 26 maart de volgende belangrijke datum voor de Bitcoin is. Tot slot bekijken we hoe makkelijk of moeilijk het is om de koers te manipuleren.

We beginnen uiteraard met de prijs van de Bitcoin en andere belangrijke cryptomunten.

Bitcoin daalt na $ 60.000,- flirt in negatieve markt

Gisteren zagen we dat de Bitcoin weer met de magische $ 60.000,- speelde. Wie speelt kan verliezen en dat zien we vandaag. Op het moment van schrijven noteert de prijs van de Bitcoin EUR 49.338,90 ($ 58.686,68) en dat is 1,91% lager dan gisteren.

Daarmee is de Bitcoin geen uitzondering. De top 25 cryptomunten laat momenteel vooral negatieve koersen zien. De grootste daler is Cosmos (ATOM), dat 6,64% inlevert na de snelle stijging van de afgelopen dagen. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen. Sterker nog, meerdere cryptomunten schrijven de winst in dubbele cijfers. Snelste stijger is Bitcoin SV (BSV), dat 10,57% plust in 24 uur. Op de site van Tradeincrypto.com kan je 24 uur per dag, dus ook het hele weekend, de prijzen van Bitcoin en de top 25 cryptomunten live checken.

Waarom is 26 maart belangrijk voor de Bitcoin?

Op 26 maart, de laatste vrijdag van de maand, vervallen de maandelijkse Bitcoin-opties. Dit leidt in de regel niet tot extreme koersschommelingen, maar aan het eind van deze maand vervallen ook de kwartaalopties. De afgelopen 2 kwartalen leek er een verband tussen de open rente op de optiedatum en de koersbeweging. Beide malen was deze namelijk hoog en beide malen zagen we in het kwartaal daarna een sterke bullish Bitcoin.

We zijn nog een week van de 26ste verwijderd en de markt is na het koersrecord van vorig weekend beduidend voorzichtiger en volatieler. De kans is dus zeer reëel dat het vervallen van de opties deze keer weer een rol gaat spelen.

Hoe makkelijk is koersmanipulatie?

Franscisco Blanch van de Bank of America gaat binnen de Bitcoin-gemeenschap dit jaar duidelijk niet voor de populariteitsprijs. Hij publiceerde een risicoanalyse van de grootste cryptomunt die zeer negatief was en voor een groot deel ook achterhaald. Dit kwam hem logischerwijze op kritiek te staan. Toch is het rapport op andere punten erg lezenswaardig.

Zo blijkt uit uitgebreide analyses dat er $ 93 miljoen input van kapitaal nodig is om de prijs 1% te laten stijgen. Hiermee is de Bitcoin ten opzichte van de dollar 2 x zo volatiel als de goudprijs.

Nu het rapport de eerdere onchain-metrics conclusie onderschrijft dat steeds meer Bitcoin-kopers hun BTC hodlen (bewaren voor later) heeft dit een extra opdrijvend effect. De kosten lijken echter niet op te wegen tegen de opbrengsten van zo’n manipulatie.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen