Robert Kroes
Robert Kroes Tech 1 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Bitcoin update: prijs Bitcoin en crypto stijgt, Koersverwachting + USA trick

Inmiddels zijn de Amerikaanse markten gesloten. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Verder bekijken we hoe een Amerikaanse wetswijziging voor problemen kan zorgen. Ook bekijken we de koersverwachting voor de Bitcoin op korte termijn (met Elliott Wave Analyse) en de rest van het jaar.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto stijgen

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 34.403,79 ($ 38.386,13). Dit is 1,23% hoger dan gisteren en ook hoger dan toen de Amerikaanse markten afgelopen vrijdag sloten.

Ook voor de top 25 crypto zien we over het algemeen een positief sentiment. Er zijn wel cryptomunten met verlies. ChainLink (LINK) verliest met 2,88% het meest. De grootste winnaar van vandaag is Terra (LUNA) dat na eerdere verliezen met +10,99% een sterk herstel toont. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle live cryptoprijzen analyseren.

Amerikaanse wetswijziging zorgt mogelijk voor probleem voor Bitcoin

Door een wetswijziging van de zogenoemde Infrastructure Bill worden digitale munten zoals de Bitcoin voor de belastingwet gelijk getrokken met cash transacties. Dit betekent dat iedere crypto transactie met een waarde van $ 10.000,- of meer gemeld moet worden bij de Amerikaanse belastingdienst. Wanneer men dit niet doet pleegt men een federaal misdrijf.

Dit betekent dat organisaties die een transactie van $ 10.000,- of meer in Bitcoin (of andere crypto) diverse gegevens zoals naam, adres, telefoonnummer, Social Security number en andere informatie aan de Amerikaanse belastingautoriteiten moeten melden. Dit geldt voor cryptobeurzen, maar ook voor andere ondernemers (stel dat je een Tesla af kunt rekenen met Bitcoin, dan moeten die gegevens voor iedere gekochte Tesla worden verzameld en doorgegeven).

Men verwacht hiermee problemen. Enerzijds omdat deze regeling ingaat tegen het principe van pseudonimiteit dat aan de Bitcoin ten grondslag ligt, maar ook omdat verwerkers van Bitcoin transacties in Amerika een infrastructuur moeten installeren (met alle kosten van dien) moeten installeren om deze rapportages te kunnen doen. Analisten slaan dan ook alarm en er zijn initiatieven om deze gevolgen juridisch ongedaan te maken, maar vooralsnog geldt de wettelijke verplichting, die haast niet te omzeilen is. Wellicht dat er meer duidelijk wordt als de regering deze maand haar voorstel voor een cryptowet lanceert.

Bitcoin koersverwachting op korte termijn: twijfelachtig

Op basis van historische analyses beleefde de Bitcoin een historisch slechte januari maand. Alleen in 2015 (-33,05%) en 2018 (-25,41%) leed de cryptomunt meer verlies in januari. Toch is januari traditioneel gezien geen sterke maand voor de Bitcoin. Sinds deze op de beurs verhandeld wordt noteerde men slechts 4x een positief resultaat in januari. Dit was in 2013, 2014, 2020 en 2021. De maand februari is historisch gezien veel positiever. De maand sloot slechts 2x negatief (in 2014 en 2020). Daarnaast zien we sterke resultaten. Alleen in 2018 bleef de Bitcoin vlak (+0,47%). De grootste winst was in 2013, toen de munt in februari 61,77% steeg en in 2021, toen de munt 36,78%% steeg. Het is nog nooit voorgekomen dat zowel januari als februari negatief sloot.

Elliott Wave analyse is onzeker

Ondanks deze historische positiviteit laat de Bitcoin momenteel nog geen sterke koersrichting zien, zoals we in onderstaande Elliott Wave Analyse kunnen zien.

Zoals we zien is het supportniveau op $ 35.000,- dus cruciaal en de vraag is of we dit vast weten te houden. Overigens is een Elliott Wave analyse een gecompliceerde, maar zeer waardevolle technische analyse. Onze collega’s van Tradeincrypto.com leggen je dan ook graag meer uit over de Elliott Wave Analyse.

Welke BTC koersen zijn op korte termijn belangrijk?

Op basis van onderstaande trendanalyse lijkt dit niet het geval.

Als deze supportzone rond $ 35.000,- inderdaad niet gehouden kan worden ligt een forse prijsdaling volgens deze analist op de loer.

We kunnen dus onze conclusie van vrijdag, die luidde dat het een spannende en volatiele week wordt, handhaven.

Koersverwachting Bitcoin op lange termijn blijft (meestal) positief

Daarbij zien we dat de aanhoudende bearbewegingen op korte termijn ook meer invloed gaan krijgen op de koersverwachting op lange termijn. JP Morgan schrok de markt op toen zij haar koersdoel van $ 150.000,- voor het eind van het jaar bijstelde naar $ 38.000,-.

Een onderzoek van investeringsplatform Finder onder 30 grote investeerders laat een positiever beeld zien.

Zij verwachten dat de onzekerheid over nieuwe regelgeving en mogelijke inflatiemaatregelen ervoor kunnen zorgen dat we in de eerste helft van 2022 een koersdaling van 30% kunnen zien.

Toch verwacht maar 19% van de investeerders dat er zeker een impact op de Bitcoin prijs te verwachten valt door eventuele rentemaatregelen.

Ondanks de verwachtte koersdaling blijft het panel overwegend positief over de vraag of het nu goed is om Bitcoin vast te houden of zelfs bij te kopen.

Ook de CEO van Celsius Network is positief. Hij verwacht, net als de analisten die we hiervoor bespraken, een verdere prijsdaling op korte termijn van zo'n 20%, waarmee de Bitcoin prijs een bodem rond $ 30.000,- zou leggen. op basis van historische analyses voorziet hij daarna een koersstijging die de Bitcoin koers snel naar $ 100.000,- kan brengen en zelfs naar een slotkoers op het eind van het jaar van tussen $ 140.000,- en $ 160.000,-.

Hoewel deze vooruitzichten positief klinken valt er dus eerst nog wat zuur te verwachten en het is uiteraard altijd de vraag hoe de markt hierop reageert. Het blijft dus raadzaam om het cryptonieuws te volgen en vooral eigen onderzoek te (blijven) doen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!