Robert Kroes
Robert Kroes Tech 29 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

Bitcoin update: prijs BTC & crypto stijgt: US revolutie & spannend weekend

Inmiddels zijn de Amerikaanse markten weer gesloten. Wij noteren voor de laatste keer deze week de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten. Daarnaast blikken we vooruit op een spannend weekend. Voordat we dat doen signaleren we een heuse, bullish Bitcoin revolutie in Amerika.

We beginnen met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Live Bitcoin prijs stijgt, net als prijzen van top 25 cryptomunten

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 33.881,899 ($ 37.740,20). Dit is 2,02% hoger dan toen de Amerikaanse markten gisteravond sloten.

Daarnaast zien we dat ook het sentiment voor de andere cryptomunten uit de top 25 snel positiever wordt. We zien hoofdzakelijk groene koersen. Naast enige stable coins noteren alleen Terra (LUNA) en Cosmos (ATOM) met respectievelijk – 5,81% en – 094% vandaag nog negatieve resultaten. De sterkste stijging is voor Crypto.com Coin (CRO), dat + 7,91% noteert. Je kunt op de site van Tradeincrypto.com 24 uur per dag en dus ook het hele weekend alle live cryptoprijzen volgen en dat kan dit weekend wel eens belangrijk worden.

Voor we uitleggen waarom kijken we eerst naar een heuse Bitcoin revolutie in Amerika.

Zorgen Amerikaanse staten voor Bitcoin revolutie?

Als we het over Amerika hebben wordt de toevoeging ‘Verenigde Staten van’ wel eens vergeten. Toch is deze belangrijk. De staten waaruit Amerika is opgebouwd mogen namelijk veel dingen zelf beslissen. We zagen bij Covid19 al dat sommige staten die bevoegdheid gebruikten om alle maatregelen af te schaffen. Nu zien we bij de Bitcoin hetzelfde gebeuren. Op federaal niveau (zeg maar landelijk niveau) wil men Bitcoin strak reguleren. De mededelingen van de regering Biden boezemen de markt soms flink schrik in.

Toch zijn de staten ook op dit gebied vrij om eigen beleid te maken. Nu blijkt dat een aantal staten helemaal niet bang is voor Bitcoin en deze zelfs in navolging van El Salvador als wettig betaalmiddel wil accepteren. De staat Arizona is op dit moment het verst, daar is de wetgeving al in behandeling en bij acceptatie van de wet door de staat is de Bitcoin als betaalmiddel daar een feit.

Ook andere staten zijn, weliswaar minder ver, in voorbereiding op het accepteren van Bitcoin als legaal betaalmiddel. Zo wil een van de gouverneurskandidaten van Texas een ‘Bitcoin Citadel’ maken en ook Florida en Wyoming lijken op weg naar acceptatie van de BTC.

Spannend weekend voor de Bitcoin: short squeeze of dead cat bounce?

De BTC is nog steeds in gevecht met de weerstand rond $ 37.000,-. De koers ligt er weliswaar nu iets boven, maar dit is nog niet sterk genoeg om deze horde als genomen te beschouwen. Toch maakt de snelle stijging weer veel speculaties los en zoals we zien is de markt nog steeds in twee kampen verdeeld. Het ene kamp denk dat dit weekend de weg naar boven gevonden wordt en ziet een short squeeze. Het andere kamp is bang dat we blij gemaakt worden met een dode mus en voorziet een ‘dead cat bounce’. In ieder geval lijkt het weekend een voorbode van een volatiele week. Wij zetten beide scenario’s op een rij.

Zien we een dead cat jump voor BTC?

De verklaring van de term ‘dead cat bounce’ is nogal luguber. Analisten bedoelen daarmee dat als je een dode kat op de grond gooit deze nog wel een keer omhoog zal veren, maar daarna toch dood neervalt. In crypto termen: als de markt negatief is kan de koers wel even stijgen, maar zal deze daarna weer verder terugzakken.

De pessimistische analisten denken dat we nu zo’n patroon zien. De koers loopt weliswaar weer op na de crash van vorige week en de set-back na de FED-bekendmaking van eerder deze week, maar in de verdere analyses zien zij weinig reden tot juichen.

Zij constateren namelijk dat de koers momenteel hoog in een consoliderende bandbreedte van $ 30.000 tot $ 40.000,- zit en dat er geen indicatoren zijn die het (naar boven) doorbreken van deze markt kunnen verklaren. Zij verwachten dus dat de koers weer scherp zal dalen en richting de bodem van de consoliderende bandbreedte gaat.

Komt er een short squeeze voor de Bitcoin aan?

Hier tegenover staat de mening van een andere groep analisten. Zij betrekken de hefboom bij optiecontracten en de volatiliteit in hun analyses. Als de bewegelijkheid van de Bitcoin prijs, oftewel de volatiliteit (gemeten in de volatiliteitsindex) stijgt en er veel spanning op de leverage staat kan dit betekenen dat veel posities geëxecuteerd worden omdat de waarde van het onderpand niet hoog genoeg is.

Wanneer de long-posities in zo’n situatie geliquideerd worden noemt men dit een long squeeze en is dit een voorbode van koersdalingen. Als de short-posities geliquideerd moeten worden omdat de prijzen stijgen noemt men dit een short squeeze en is dit juist een bullish signaal. Op basis van deze analyses denken de positieve analisten dat de short squeeze en daarmee fikse prijsstijging op het punt van beginnen staat.

Wie heeft er gelijk en wat betekent dit voor de BTC prijs?

Het oude gezegde luidt dat de markt altijd gelijk heeft. Wel is zeker dat beide kampen veel meer volatiliteit en snelle prijsbewegingen verwachten. Nu de zakelijke investeerders grotendeels weekend vieren is het interessant om te zien of particuliere beleggers na de crash van vorig weekend weer terug komen. Er valt in ieder geval veel beweging te verwachten in de komende dagen en week, dus wij zouden ons voorbereiden op een onzekere BTC-markt.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting wellicht een leestip.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!