Bitcoin weer onderuit, hodlers blijven enthousiast
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F08%2Fy-bihyjjhv4.jpg)
De Bitcoin staat sinds deze week zwaar onder druk. Gisteren leek de prijsdaling gestopt, maar vandaag zien we bij het sluiten van de Amerikaanse markt dat de Bitcoin weer moest incasseren. Toch blijven de hodlers enthousiast. Wij zetten de zaken op een rij.
Zoals gebruikelijk kijken we eerst naar de actuele situatie.
Actuele situatie: Bitcoin op verlies
Op het moment van schrijven, bij het sluiten van de Amerikaanse markt, noteert de koers van de Bitcoin EUR 8.787,61 oftewel $ 10.266,62 en daarmee verliest de munt in 24 uur tijd 3,40%. Dit drukt het weekresultaat ook in de min. Verder zien we ook alleen maar negatieve cijfers bij de top 25 cryptomunten. Enige uitzondering is Neo (NEO), dat overigens aan het positieve dagresultaat van 3,22% ook nog niet genoeg heeft voor een positieve week. De live cryptokoersen kun je uiteraard 24 uur per dag en 7 dagen per week volgen bij onze collega’s van TradeinCrypto.com. De grootbezitters van de BTC, de whales zijn klaarblijkelijk niet geschrokken.
Bitcoin whales verdelen rijkdom in een select clubje
De Bitcoin whales lijken daar echter niet van geschrokken. De absurde situatie uit 2017 (toen 1.000 adressen bij elkaar 40% van de beschikbare BTC-adressen in bezit had) is voorbij. Dat neemt niet weg dat 42,62% van de Bitcoin in handen is van slechts 2.187 adressen. Om compleet te zijn, hier zijn ook de adressen met handelsvoorraad van cryptobeurzen in meegenomen.
Hoe enthousiast zijn de Bitcoin hodlers?
Naast de grote spelers zijn er natuurlijk ook veel kleine spelers die in Bitcoin investeren en de munt vervolgens vasthouden in de hoop op koersstijgingen. Vraag is of deze zogenoemde hodlers geschrokken zijn van koersdaling. Een begin van een antwoord vinden we in een enquête die Bitcoin-criticus Peter Schiff in juli hield. Hij vroeg in een poll op Twitter hoe lang hodlers (mensen die de BTC kopen en vasthouden in de hoop op koersstijgingen) de Bitcoin vast zouden blijven houden als de koers onder $ 10.000,- zou blijven. De uitkomst was verrassend.
This quiz is for Bitcoin HODLers. How much longer does the price of #Bitcoin have to stay below $10,000 before you will throw in the towel and sell?
— Peter Schiff (@PeterSchiff) July 14, 2020
Nu is het invullen van een poll één ding, de vraag is of we die uitkomst ook in beleggersgedrag terug kunnen zien. Gelukkig is er aanvullende data. Analisten houden bij hoe lang Bitcoin-adressen slapen (oftewel niet of nauwelijks verkopen). In onderstaande grafiek zien we het aantal Bitcoin-adressen dat slapende is.
De statistiek onderstreept de uitkomsten uit de enquête. Het aantal slapende adressen dat de BTC na inkoop in portefeuille houdt stijgt en neemt snel toe.
Opvallende conclusie over BTC hodlers
De zwarte verticale lijn geeft aan hoeveel slapende BTC-adressen er sinds 3 jaar zijn bijgekomen. Deze periode koos ik niet toevallig. Drie jaar geleden, in september 2017, begon de Bitcoin namelijk aan een ongekende bull-rally die zou leiden tot een prijsrecord in januari 2018. Hoewel we nadien een heuse cryptowinter kregen en de koers van de Bitcoin (tot nu toe) nooit meer terug kwam op dat niveau zien we het aantal slapende Bitcoin-adressen juist vanaf dat moment exponentieel stijgen. Ook nu, ondanks de negatieve septembermaand, zien we het aantal stijgingen exponentieel toenemen. Klaarblijkelijk hebben holders dus nog steeds veel vertrouwen in een bullish marktverloop. Daarmee kunnen we naast de statistieken van de leveranciers (het (ver)koopgedrag van miners) nu dus ook uit de data over bezitters een verwachting destilleren over de richting van de Bitcoin-koers. Handig om te weten voor als je jouw eigen onderzoek start wanneer je in Bitcoin wilt beleggen.
Overigens ben ik benieuwd of de gebeurtenissen die in de lucht hangen voor vrijdag invloed gaan hebben op de statistiek.
Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?
Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.