Boeing gaat na bijna 2 jaar met deze capsule de ruimte in

Wetenschap Jeroen Kraak 3 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Na bijna twee jaar gaat Boeing weer proberen haar Starliner de ruimte in brengen. In 2019 mislukte de testvlucht nog en moest die worden afgebroken.

Bij de strijd om de ruimte denk je waarschijnlijk meteen aan SpaceX en Blue Origin. Toch doet vliegtuigbouwer Boeing ook mee. Het bedrijf ontwikkelt met haar Starliner een capsule die astronauten naar de ruimte moet brengen.

Een nieuwe test van de Boeing Starliner

We zijn nu meer dan anderhalf jaar verder dan de eerdere lancering van de Starliner. Deze mislukte en kwam eerder dan verwacht terug op aarde. Nu komt er een nieuwe test. Eentje net zoals de vorige zonder astronauten in de capsule. Als deze lukt is een bemande vlucht met een Boeing-capsule weer een stuk dichterbij.

De nieuwe vlucht vindt plaats in Florida en de raket die de capsule aandrijft wordt gemaakt door de United Launch Alliance (ULA). De bedoeling is dat de capsule net zoals SpaceX Crew Dragon koppelt aan het internationale ruimtestation ISS. Beide capsules maken ook deel uit van NASA’s Commercial Crew Program. Boeing kreeg van de ruimtevaartorganisatie een bijdrage van 4,5 miljard dollar terwijl SpaceX het moest doen met 2,7 miljard.

NASA verwacht veel van de Starliner. In de capsule is er plaats voor zeven astronauten. Toch ging de test in 2019 niet goed. Er waren toen verschillende glitches in de software. Daardoor besloot Boeing de capsule eerder dan verwacht terug te halen naar aarde en liet het ook niet aankoppelen aan het ISS. Nu moeten de problemen zijn verholpen en kan Boeing eindelijk de test uitvoeren.

Op deze datum is de lancering

Waarschijnlijk zal je jezelf afvragen wanneer deze is. Dat is al snel. Dinsdag om 19:20 uur Nederlandse tijd is de testvlucht gepland. Tenminste, als alles goed gaat. Met de huidige weersvoorspellingen is er 40 procent kans op weer waarbij de lancering niet door kan gaan. Mocht het niet lukken, dan wordt de lancering met een dag verschoven. In totaal blijft de capsule 10 dagen in de ruimte. De lancering is via het YouTube-kanaal van NASA te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen