Check je lp-verzameling: deze 10 bijzondere platen zijn een fortuin waard

Gadgets Zuhre Orhon 24 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

Dankzij onze ouders hebben wij ondertussen een bescheiden verzameling vinyls opgebouwd. Je kunt je voorstellen dat wanneer het woord ‘verzameling’ ter sprake komt, hier een aantal bijzonder exemplaren tussen zitten. Hieruit blijkt maar weer dat wanneer je iets lang genoeg bewaart, het ook iets oplevert. Dit speelgoed uit de jaren negentig waar je nu goud geld mee kunt verdienen is hier een perfect voorbeeld van. Maar dit geldt ook voor deze bijzondere platen. Wij konden ze helaas niet in onze collectie vinden. Jij wel?

Deze bijzondere platen zijn goud waard

Dankzij het succes en de controversiële levensstijlen van bepaalde artiesten zijn een aantal vinyls ontzettend waardevol geworden. De lijst met waardevolle platen is echter niet op één hand te tellen. Daarom hebben we besloten om tien bijzondere platen uit te kiezen. Alstu:

The Five Sharps – ‘Stormy Weather'(1953). Waarde: 22.300 euro

Dit is een zeldzaam R&B exemplaar. Deze plaat werd slechts één keer uitgebracht en kort daarna is de groep uit elkaar gegaan. Volgens de kenners is dit de ultieme doo-wop plaat die je kunt vinden. Bovendien zit hier nog een bijzonder verhaal achter dat je hier kunt lezen.

Elvis Presley – ‘Stay Away, Joe’ (1967). Geschatte waarde: 22.300 euro

Dit album van de beroemde Elvis Presley bevat een dertig-minuten-durende opname voor een radio uitzending. Voor zover het bekend is, is hier geen exemplaar van op de markt te vinden.

The Beatles – ‘The Beatles’ (1968). Waarde: 706.000 euro

Deze plaat was een persoonlijke kopie van Ringo Starr (No.0000001). Deze plaat is in december 2015 verkocht en hiermee is-ie de duurste plaat ooit die op de markt is verschenen.

Sex Pistols – ‘God Save The Queen’ (1977). Waarde: 10.350 euro

Dit album is één van de negen platen die over zijn gebleven. Zes dagen nadat de platen waren gedrukt had de groep ruzie met de platenmaatschappij A&M Records. Zo werden 25.000 platen die net waren geproduceerd onmiddellijk vernietigd. Een collectors item is-ie dus zeker!

Frank Wilson – ‘Do I Love You (Indeed I Do)’ (1966). Waarde: 32.300 euro

Deze plaat van Frank Wilson is ook lastig te vinden. Voor zover het bekend is, bestaan hier slechts twee kopieën van. Zeker een zeldzame plaat die veel geld waard is.

Bob Dylan – ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’ (1963). Waarde: 31.300 euro

Het tweede album van Bob Dylan ging al in productie toen hij op het laatste moment vier nummers besloot te veranderen. Echter, dit was niet snel genoeg gecommuniceerd. Hierdoor had de platenpers al een paar exemplaren van de eerste versie gedrukt. Van deze versie van dit album ga je er echter weinig tegenkomen!

The Quarrymen – ‘That’ll Be The Day/In Spite Of All The Danger’ (1958). Waarde: 271.000 euro

Dit is een pre-Beatles plaat waar slechts één exemplaar van bestaat. Wie deze in zijn bezit heeft? Paul McCartney uiteraard.

The Beatles – ‘Love Me Do’ (EMI). Geschatte waarde: 44.600-89.280 euro

Dit is de enige éénzijdige plaat waar het bekende nummer zonder edit opstaat.

The Beatles – Yesterday and Today (1966). Waarde: 42.000 euro

Deze plaat werd vanwege de omslagfoto na één dag uit de handel gehaald. De lappen vlees en onthoofde poppen zouden niet gepast zijn. Hierdoor is dit één van de meest originele exemplaren ooit.

John Lennon & Yoko Ono – ‘Double Fantasy’ (1980). Waarde: 575.000 euro

Double Fantasy is een plaat met een bijzonder verhaal. Dit exemplaar was van de man die enkele uren later John Lennon zou vermoorden. Wat dit verhaal nog bijzonderder maakt is dat deze vlak daarvoor door John is gesigneerd. Wauw!

Dit waren de tien bijzondere platen die goud waard zijn. De één vinden wij leuker dan de ander. Echter neemt dit niet weg dat deze platen duizenden euro’s waard zijn. Deze waarde wordt natuurlijk op meerdere aspecten bepaald.

Zowel de zeldzaamheid als de staat waarin deze platen verkeren spelen hierbij een belangrijke rol. Heb je een paar platen van de huidige populaire artiesten in je verzameling? Dan raden we je aan om hier goed voor te zorgen. Wie weet zijn deze platen over dertig jaar goud waard, of zijn ze dat nu al!

Check ook de ultieme platenspeler, of zet er zelf een in elkaar!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen