Compal onthult bijzondere laptop met bizar dunne schermranden

Fabrikant Compal heeft een nieuwe laptop aangekondigd met een zeer opvallend oled-scherm. De laptop wordt ZeroEdge genoemd, en dan heb je er waarschijnlijk al een idee wat er zo bijzonder is. De randen om dit laptopscherm zijn ontzettend dun en dat ziet er bovendien zeer futuristisch uit.

Niet alleen smartphonefabrikanten en tabletmakers hebben een hekel aan dikke randen, ook fabrikanten die verantwoordelijk zijn voor laptops willen er zo snel mogelijk van af. De laatste jaren worden randen rondom schermen steeds dunner. De Taiwanese fabrikant Compal laat met een concept zijn visie voor de toekomst zien.

Compal ZeroEdge met indrukwekkend scherm

Het gaat om een laptop die ZeroEdge genoemd wordt. Het apparaat beschikt over een riant oled-scherm van 14 inch, dat zich om de randen aan de linker- en rechterkant heen vouwt. Daar zijn de schermranden dus zo goed als afwezig. Boven- en onderop zijn de bezels gelukkig ook enorm dun, maar niet zo dun als aan de zijkanten.

Het resulteert in een laptop die beschikt over een screen-to-body ratio (de verhouding tussen het scherm en de randen) van 99 procent. Ter vergelijking: de nieuwste MacBook Pro zit op 84%. Omdat het hier nog om een concept gaat, is het helaas moeilijk te voorspellen of we deze laptop op korte termijn in de winkels gaan aantreffen. Voorlopig heeft Compal echter niets aan te kondigen hierover.

Compal ZeroEdge
Compal ZeroEdge (Afbeelding: Compal)

Het design voor de laptop dook op bij de IF World Design. De fabrikant hoopt hiermee een award in de wacht te slepen. Opvallend is ook de manier waarop het scherm rechtop gehouden wordt. Dat gebeurt via een smalle, speciale standaard. Hierdoor kunnen laptops in de toekomst een stuk dunner en lichter gemaakt worden.

Voordelen van zo’n scherm

Omdat een deel van het scherm ook aan de zijkanten zit, betekent het dat je toegang krijgt tot zogenaamde side touch-menu’s, laat Compal weten. Zo kun je bijvoorbeeld snel apps lanceren, volume bedienen of media afspelen.

Verder is het zo dat het design zich uitstekend leent voor het plaatsen van twee laptops naast elkaar. Er zit dan nog een ontzettend kleine opening tussen beide laptopschermen. Of dit handiger is dan gewoon een extern scherm te gebruiken, is een legitieme vraag. Maar het ziet er wel tof uit allemaal.

IF World Design Guide

Reageer op artikel:
Compal onthult bijzondere laptop met bizar dunne schermranden
Sluiten