Met deze contactlenzen heb je nooit meer een zonnebril nodig

Gadgets Ilona Braam 23 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoewel het niet echt zo is, lijkt de zomer wel volop uitgebroken te zijn. Het zonnetje schijnt vrolijk en maakt ons landje weer tot een warme plek. Helaas doet de zon niet alleen goed, maar kunnen de stralen schadelijk en soms wat teveel van het goed zijn voor je ogen. Gelukkig bestaan er zonnebrillen om onze ogen af te schermen. Binnenkort krijgen ze echter heftige concurrentie van fotochromatische contactlenzen, die zich automatisch aanpassen aan de lichtomstandigheden. Dan heeft niemand meer een zonnebril nodig.

Fotochromatische brillen

De fotochromatische technologie is niet nieuw en wordt al jaren toegepast bij brillen. Als je bril uitgerust is met fotochromatische glazen, verandert hij automatisch in een zonnebril wanneer dat nodig is.

Wanneer er veel licht is, worden de glazen namelijk donkerder om je ogen te beschermen. Aan de andere kant worden de brillenglazen weer helder, wanneer er weinig licht is.

kijken in zon

Voor het eerste automatisch aanpassende contactlenzen

De technologie is dus niet nieuw, maar wel nieuw is dat het nu ook toegepast wordt bij contactlenzen. Johnson and Johnson Vision Care is ermee bezig en komt volgend jaar met zachte lenzen, die twee weken meegaan en dus uitgerust zijn met fotochromatische stoffen. Hierdoor hoef je alleen ‘s ochtends de lenzen in te doen en hoef je je de rest van de dag geen zorgen meer te maken over wel of niet een zonnebril meenemen of opdoen.

contactlenzen

Ook tegen UV-stralen en blauw licht

De lenzen veranderen namelijk automatisch in “zonnelenzen” wanneer de zon weer eens baldadig bezig is. De contactlenzen doen echter nog meer dan je zou denken. Ze beschermen je ogen niet alleen tegen fel zonlicht, maar blokkeren ook meteen schadelijke UV-stralen en filteren ook blauw licht. Een compleet pakket dus en in de eerste helft van volgend jaar zouden de lenzen al in de winkel  moeten liggen. Dan is de zomer wel al voorbij, maar de volgende komt er dan alweer bijna aan.

Het is goed dat de lenzen ook blauw licht filteren, aangezien het ervoor zorgt dat je ogen vermoeid raken maar je juist slechter slaapt. Ook de brillen van Felix Gray filteren blauw licht en tegenwoordige kun je ze ook meteen op sterkte kopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bright

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen