Dit werd ‘m niet: Samsung Galaxy Beam

Tech Lisanne Beijen 26 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Aan revolutionaire innovaties gaan tergend lange onderzoeken, testfases, en pretentieuze presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. In de rubriek ‘Dit werd ‘m niet’ lichten we de mooiste flops uit de techgeschiedenis uit. Deze week de Samsung Galaxy Beam.

Grote speler, grote flop

De grote speler in smartphoneland, Samsung, heeft niet altijd top-telefoons op de markt gebracht. De Samsung Galaxy Beam werd in 2012 aangekondigd als Samsung’s troef op het Mobile World Congress. Ondanks de innovatieve gedachte achter het toestel, flopte het kansloos.

Samsung Galaxy

De marketing net zo gefaald als het toestel

De Samsung Galaxy Beam was de voorloper van de Samsung Galaxy S, alleen dan met een ingebouwde projector. Voordat de telefoon werd gepresenteerd in de US werd hij al een paar jaar eerder uitgebracht in Korea.

Iemand bij Samsung dacht blijkbaar dat er vraag was naar een telefoon waarmee je video’s in lage resolutie op een scherm kon projecteren. Aan deze aanname is hoogstwaarschijnlijk geen uitgebreid marktonderzoek vooraf gegaan. Waarschijnlijk ging er überhaupt geen marktonderzoek aan vooraf.

Samsung maakte zelfs een advertentie waarin iemand een aanzoek doet met behulp van de projector-telefoon. Dat mensen de telefoon zouden gebruiken om foto’s of video’s te projecteren is tot daar aan toe, maar een aanzoek? Samsung, even serieus.

Gewoonweg lomp

De ingebouwde projector kon door de 2000 mAh grote accu zo’n drie uur lang beeldmateriaal projecteren. Maar dan wel in het donker, op een glad oppervlak en tot 50 inch. Door de projector was de telefoon zwaar en ook niet echt een mooi toestel met een dikte van 12,5 millimeter.

Tegenwoordig kun je je smartphone natuurlijk draadloos koppelen aan je TV. De komst van de smart-tv maakt een dergelijke functie ook overbodig wanneer je thuis bent. Als je op de bank of in bed ligt met je smartphone dichtbij je gezicht dan waan je je toch al bijna in de bioscoop.

Samsung is niet bang voor een onconventioneel telefoon-ontwerp. Binnenkort brengen ze weer een klaptelefoon uit. Nostalgie is het zeker, maar of het ook gaat aanslaan? Wie weet zien we hem over een jaartje terug in deze rubriek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen