Crypto analyse: prijs Bitcoin en crypto daalt. Pas op voor deze stable coins!

Tech Robert Kroes 29 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Inmiddels zijn de Amerikaanse markten weer gesloten. Wij bekijken uiteraard de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten. Daarnaast bekijken we crypto stable coins waar je voor op moet passen. Ook bekijken we de stable coin Djed die Cardana (ADA)  gaat lanceren.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de actuele prijzen van de top 25 cryptomunten.

Prijs Bitcoin blijft dalen, net als de top 25 crypto munten

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 35.732,62 ($ 41.785,94). Dit is 2,64% lager dan toen de Amerikaanse markt gisteravond sloot.

Ook de prijzen van de top 25 cryptomunten blijven in mineur. We zien nog steeds vooral rode cijfers met crypto UniSwap (UNI) als uitzondering. Deze cryptomunt noteert 5,40% winst. De andere koersen zijn, met uitzondering van de stable coins negatief. Grootste verliezer is Terra (LUNA) met 9,15%.

Pas op voor de stable coins in crypto!

Zoals de naam al zegt worden stable coins geacht een vaste waarde te hebben. Dit komt doordat de waarde van een stable coin gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar of goud. Hierdoor zijn stable coins vaak een aantrekkelijk alternatief voor investeerders om hun cryptobezit te ‘parkeren’ in negatieve marktomstandigheden zoals we die nu zien.

De situatie rond Evergrande zorgt er echter voor dat de stable coins momenteel minder stabiel zijn dan ze zouden moeten zijn. Hiervoor waarschuwen diverse analisten. Het bleek namelijk al eerder dat stable coins die bijvoorbeeld claimen dat hun waarde aan de dollar gekoppeld is, in werkelijkheid ook in andere investeringen beleggen. Als Evergrande omvalt zal dit naar verwachting traditionele financiële markten raken.

Hierdoor kunnen stable coins dus in problemen komen met de dekking als hun onderpand ineens snel minder waard wordt. Ook wanneer de waarde aan valuta zoals de dollar gekoppeld is kan een plotselinge impact gevolgen hebben voor de dekking van de waarde. Aangezien de stable coins nog niet eerder in zo’n situatie waren zijn de gevolgen lastig in te schatten. Feit is natuurlijk wel dat als het onderpand voor de waarde er niet meer is, de stabiliteit verdwenen is. Hierdoor vormen stable coins een groter risico dan onder normale omstandigheden.

De nieuwe crypto stable coin van Cardano (ADA) komt eraan, dit moet je weten

Tijdens de laatste Cardano (ADA) summit werd er uiteraard veel aangekondigd. De komst van cryptomunt Djed was misschien wel de meest opvallende. Nu de munt er volgens de ontwikkelaars binnen enkele weken aankomt duiken we wat dieper in dit nieuwe initiatief.

De cryptomunt Djed (uit te spreken als ‘Jed’ op zijn Engels) is een stable coin die uitgegeven wordt door Coti (COTI), het betaalplatform van Cardano (ADA). De bedoeling is dat de munt de zogenoemde gas fees op de Cardano blockchain zal verlagen en de kosten voorspelbaar zal houden, omdat deze zo niet meer afhankelijk zijn van koersschommelingen in de waarde van Cardano (ADA).

Anders dan de traditionele stable coins die gepaard zijn aan een andere waardevolle asset zoals de dollar of goud is de Djed een algoritmische stable coin. Dit betekent dat men met een voorraad werkt. Als de waarde van de munt oploopt zullen er met smart contracten meer verkocht worden. Andersom zal er via smartcontracts automatisch meer gekocht worden als de waarde daalt. Door zo met vraag en aanbod te spelen zou de prijs stabiel moeten blijven.

Velen zien de stap van Cardano (ADA) als moedig nu de situatie rondom Evergrande en de regelzucht van Amerikaanse autoriteiten lijkt de toekomst van de stable coins ineens veel minder stabiel dan je zou verwachten. De koers van Cardano (ADA) reageert dan ook niet en noteert op het moment van schrijven 4,98% verlies.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen