Crypto update: BTC en crypto crash. Paniek voor Tron, Celsius en Binance

Tech Robert Kroes 14 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

Inmiddels zijn de Amerikaanse financiële markten gesloten. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en prijzen van de top 25 crypto waar nog steeds een crash gaande is. Daarna zien we hoe paniek zich meester maakt van de cryptomarkt. Celsius, Tron (TRX) en Binance zijn sprekende voorbeelden.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto blijven crashen

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 21.967,67 ($ 23.130,59). Dit is 15,72% lager dan gisteren rond deze tijd en ook 3,31% lager dan tijdens onze Bitcoin lunch van vanmiddag.

Ook de prijzen van de top 25 crypto blijven crashen.. We zien haast overal dubbele verliescijfers. Het grootste verlies in de top 25 is voor Ethereum (ETH), dat 17,41% verliest. Afgezien van de stable coins blijft het verlies bij OKB (OKB) het meest beperkt met -4,03%. Op de site van Tradeincrypto.com kun je alle live cryptoprijzen analyseren.

Vanmiddag bekeken we al wat de oorzaken voor de crypto crash waren en wat we nu van de Bitcoin prijs kunnen verwachten. We kijken nu dan ook vooral naar de paniek in de cryptomarkt.

Paniek bij crypto leenplatform Celsius: is het platform failliet?

In de nacht van zondag op maandag zagen we de cryptoprijzen al dalen, maar nog niet zo extreem als op dit moment. De markt werd toen verrast door een melding van crypto leenplatform Celsius met de opmerking dat zij op grond van ‘extreme marktomstandigheden’ genoodzaakt zijn om diverse transacties, zoals opnames , swaps en transfers tussen accounts te staken. Een exacte reden werd daarbij niet gegeven. Ook geeft men aan dat men die functies wel wil herstellen, maar men geeft geen moment aan waarop dat zou moeten.

Na het recente schandaal rond Terra (LUNA) zorgde dit voor een vertrouwensbreuk bij investeerders. Het fikse aantal klachten en de suggestie van weggesluisde gelden (beide in de draad onder dit bericht te lezen) hielpen daarbij niet.

Celsius heeft nog geen update gegeven, maar insiders lijken te speculeren op een faillissement. Branchegenoot Nexo deelde de gedachte dat Celsius failliet of insolvent zou zijn en deed een aanbod tot overname. Daarmee werd de onrust aangewakkerd.

Celcius heeft voor zover bekend nog niet gereageerd op het bod en ook reageert men niet op vragen over wanneer transacties weer mogelijk zijn. Men verzoekt via Twitter (als antwoord op vragen) om e-mails naar het bedrijf te sturen bij problemen.

 Crypto beurs Binance stopt opnames

Ook cryptobeurs Binance had problemen met de vele opnames. Hier heeft men formeel geen stop ingelast, maar was er een technisch probleem op hun grootste netwerk. Waar men dacht dat de situatie in een half uur opgelost zou zijn bleken er uren nodig om weer op te starten. Ook daarna bleven er grote vertragingen in het uitvoeren van transacties, ook werden opnames teruggedraaid.

Met een verlies van procenten in uren kwam dat de beurs uiteraard op veel kritiek te staan. Het is niet voor het eerst dat er kritiek is op de grootste cryptobeurs. Ook is het niet voor het eerst dat er juist tijdens grote koersschommelingen (dalingen) een storing optreedt waardoor handelen tijdelijk niet mogelijk is. Ook dit kwam het vertrouwen in de markt natuurlijk niet ten goede.

Dreigt er voor Tron (TRX) een Terra (LUNA) scenario?

Toen Terra (LUNA) onderuit ging omdat het onderpand voor hun stable coin niet afdoende bleek om de koers stabiel te houden spinde de Tron (TRX) daar goed garen bij. Veel mensen verkochten de stable coin uit het Terra-project voor de stable coin van Tron (TRX).

Toch bleek vandaag ook hier minder stabiliteit in te zijn dan gedacht. De crypto verloor namelijk ook hier tijdelijk de ‘peg’ voor haar USDD. We zagen vanmiddag al dat dit niet de enige de-peg van vandaag was.

Hoewel de de-peg beperkt bleef tot 1% waren alle ogen op de USDD gericht. Men probeerde de schade te herstellen. Ook heeft men direct $ 2 miljard ingebracht om tegen short posities te vechten en zo een Terra scenario te voorkomen. Of dat genoeg is moet blijken, want ook hier beschuldigt men Tron (TRX) van vuil spel. Dezelfde luis in de pels van Terra (LUNA) ‘FatMan’, heeft namelijk ook problemen gevonden met de berekening van de dekkingsgraad van USDD.

Ook dit vertrouwensaspect helpt natuurlijk niet om de crypto crash, die vooralsnog in volle hevigheid doorzet, te beteugelen.

Crashen de prijzen van andere beleggingen ook?

We zien de BTC prijs en crypto prijzen hard crashen. Ben jij in verband met risicospreiding benieuwd of dat ook geldt voor andere beleggingen? Wij zochten een antwoord in onze koersverwachting van vanochtend.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen