Crypto crash: cijfers, gevolgen voor aandelen en 5 trading tips

Tech Robert Kroes 14 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

De crypto crash die momenteel gaande is laat zijn sporen na. Wij zetten enkele schokkende cijfers op een rij. Ook bekijken we wat de invloed van de crypto crash op de aandelen prijzen is. Tot slot realiseren we ons dat er in elke markt geld te verdienen is, dus delen we 5 crypto crash trading tips.

Voordat we de cijfers van de crypto crash op een rij zetten kunnen we ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de actuele stand van zaken.

Op de website van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle live Bitcoin en crypto prijzen analyseren.

De crypto crash in cijfers: markt stort in, dominantie Bitcoin neemt af

We zien dat de crypto crash veel beleggers weg jaagt van de crypto beurs. Dit betekent dat zij hun crypto niet omzetten in stable coins, maar direct omwisselen naar fiat geld.

Het totale volume van de crypto markt daalde tot onder $ 1 biljoen. Daarmee is de markt weer terug op het niveau van januari 2021. Daarbij valt op dat de dominantie van de Bitcoin in 24 uur tijd ruim 1,5 procent daalde. Dit werd slechts gedeeltelijk opgevangen door een stijging in het aandeel Tether (USDT) en USD Coin (USDC) in de markt. Dit is goed te zien in de markt cap kaarten van Tradingview.com.

Crypto gerelateerde aandelen duiken ook

Daarbij blijft de schade niet beperkt tot de cryptomarkt. We zien namelijk dat aandelen die te maken hebben met de crypto-industrie vandaag ook zwaar verliezen.

Zo verloor het aandeel van cryptobeurs Coinbase 11,41%. Ook Block Inc. van voormalig Twitter topman Jack Dorsey verloor 10%. Onder de aandelen van crypto miners vond ook een pittige correctie plaats. Zij verloren alle met dubbele cijfers, waarbij BIT Mining met een verlies van 36,60% de (doornen)kroon spande. Ook het aandeel van MicroStrategy, dat veel vermogen in BTC belegt, verloor met 25,18% ook veel.

Dit komt natuurlijk ook omdat de waarde van het bedrijf onder druk staat door de dalende waarde van de Bitcoin en daar hebben meer grootbezitters last van, zoals je in onderstaand overzicht ziet.

Wat zijn de gevolgen van deze crash voor diverse partijen?

Inmiddels heeft de crypto crash ook op andere gebieden gevolgen voor partijen. We zagen vorige week al dat diverse partijen aankondigden flink in het personeelsbestand te snijden. Vandaag kwam daar het nieuws bij dat ook BlockFi 20% van haar personeel de wacht aanzet. Daarnaast signaleren analisten dat een verdere daling van de Bitcoin zeker mogelijk is. Deze daling zou ook gevolgen kunnen hebben voor de aandelenbeurzen, waarvoor men dan ook op korte termijn een bearish blik heeft.

Spannende tijden voor MicroStrategy en Celsius

Daarnaast zijn er bedrijven die forse leningen hebben opgenomen met Bitcoin als onderpand. Dit betekent dat als de waarde van de Bitcoin onder een bepaalde grens komt, deze automatisch wordt verkocht om de lening aan te zuiveren.

Dit probleem lijkt het meest urgent voor DeFi platform Celsius. Daar werd gisteren al over een faillissement gespeculeerd, maar er is meer. Zij hebben namelijk voor de start van hun platform $ 278 miljoen geleend met Bitcoin als onderpand. Als de Bitcoin koers ook maar een seconde onder $ 22.534,89 valt worden deze BTC geliquideerd (automatisch verkocht). Dit betekent dat het project haar financiële fundament kwijt is. Ook zal een dergelijk groot aanbod van BTC de prijs verder drukken.

Ook MicroStrategy heeft haar leningen voor een deel gesloten met Bitcoin als zekerheid. Zij kijken niet direct tegen een liquidatie aan, maar zullen wel actie moeten nemen als de Bitcoin onder $ 21.000,- komt. CFO Phong Le legde uit dat er dan een margin call kan plaatsvinden. Dit betekent dat het bedrijf dan een bericht krijgt dat de marge van het BTC onderpand niet genoeg is en dat zij bij moeten storten. Le legde uit dat dit geen punt is aangezien zij nog 95.643 BTC vrij ter beschikking hebben, maar zoals we zagen zijn de aandeelhouders er niet gerust op.

Is er geld te verdienen tijdens een crypto crash? 5 Crypto crash trading tips

Een van de bekende gezegdes in beleggen is dat er in iedere markt, dus ook in een bear markt geld te verdienen is. Dit is echter vaak wel een mogelijkheid voor gevorderde crypto traders. Wij zetten ter afsluiting van dat artikel 5 trading tips tijdens een crypto crash op een rij:

  • mee handelen met de grootbezitters door whale spotting;
  • Beleg in crypto-munten die een eigen user case hebben die, los van beleggingen, een intrinsieke waarde en intentie tot gebruik hebben.
  • Blijf weg bij crypto coins waar de ‘early investors’ het merendeel van de munten bezit als zij niet ook de ontwikkelaars zijn. In bear tijden kunnen zij namelijk de ontwikkeling van de munt stoppen;
  • Verleg de focus naar betrouwbare cryptomunten die bewezen hebben een een bear crash te kunnen overleven. Op de site van Nasdaq kun je meer over deze 4 crash trading tips lezen.
  • Tot slot treedt er tijdens een bear market een aantal voorzienbare effecten op. Deze effecten noemt men de ‘crypto sneeuwbal’. Door in te spelen op deze effecten kun je ook in een crypto crash markt geld verdienen.

Uiteraard blijven wij de ontwikkelingen in deze pijnlijke maar spannende markt volgen met onze dagelijkse Bitcoin lunches en crypto updates.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen