Bitcoin lunch: prijs BTC en crypto crasht, resultaten, oorzaken en nu?

Tech Robert Kroes 13 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Inmiddels is het weer lunchtijd. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto die hard crashen. Daarna bekijken we de resultaten over de afgelopen week en maand. Vervolgens inventariseren we de oorzaken van deze crash. Tot slot analyseren we de te verwachten Bitcoin prijs.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs crasht samen met top 25 crypto

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 22.813,69 ($ 23.921,57). Dit is 12,80% lager dan gisteren rond deze tijd en 20,03% lager dan tijdens onze Bitcoin lunch van afgelopen vrijdag.

Ook de prijzen van de top 25 crypto crashen hard. Afgezien van enkele stable coins zien we alleen (meestal dubbele) rode cijfers. Het grootste verlies is momenteel met -17,70% voor Lido Staked Ether (STETH), maar dat scheelt niet veel met veel andere crypto.

Bitcoin en crypto resultaten onder druk door crash

Uiteraard drukt de crash haar sporen op de week- en maandresultaten.

Zo zien we dat naast de stable coins alleen Leo Token (LEO) met +7,74% nog een positief weekresultaat behaalt. Het grootste verlies van de week uit de top 25 crypto is met -27,39% voor Avelanche (AVAX). De Bitcoin (BTC) verliest in 7 dagen 19,67%.

Ook de maandresultaten kleuren diep rood. Naast de stable coins zijn er twee uitzonderingen. Leo Token (LEO) en nieuwkomer Chain (XCN) noteren over 30 dagen een winst van respectievelijk +8,47% en +63,81%. Het grootste verlies over 30 dagen is met -52,85% wederom voor Avalanche (AVAX). De Bitcoin (BTC) verliest in deze periode 18%.

Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle resultaten en alle live cryptoprijzen analyseren.

Waarom crashen BTC en crypto nu?

Analisten wijzen op dit moment 3 oorzaken aan voor de huidige crypto crash. Wij zetten ze op een rij:

  • Angst voor inflatie en verdere rentemaatregelen (men kijkt met spanning naar het FED rentebesluit van aanstaande donderdag), waardoor men risicovollere investeringen mijdt;
  • De verbondenheid tussen crypto en andere markten zoals DeFi, zo was platform Celsius genoodzaakt opnames te staken door de snelle crash. Ook verloor de Lido Staked Ethereum haar peg, waardoor er paniekverkopen in Ethereum optreden. Dit tast uiteraard het vertrouwen verder aan;
  • De beperkte schaal van de cryptomarkt waardoor een plotselinge volatiliteit enorm kan doorwerken in de hele markt. Deze crypto sneeuwbal biedt echter ook kansen.

Toch denken de experts die deze factoren voorzien dat er uiteindelijk herstel op zal treden. De vraag is natuurlijk op welke termijn dit zal zijn.

De Bitcoin prijsverwachting blijft bearish

Veel analisten denken dat de bearish correctie nog niet over is. Vorige week schetsten we al een bearish scenario waarbij de BTC koers richting $ 20.000,- kan dalen en dit scenario lijkt de markt nu te volgen. Zowel technische analyses als meningen van experts ondersteunen deze gedachten.

Men is nu vooral in spanning wat de institutionele beleggers in aanloop naar het FED rentebesluit van a.s. donderdag zullen doen. Kopen zij massaal in om een BTC bodemprijs te bevestigen of laten zij de markt zelf koers zoeken? In het laatste geval lijkt support ver weg aangezien steeds minder retail investeerders instappen.

De ervaren trader Peter Brandt is van mening dat de bear markt voorlopig nog niet ten einde is. Hij verwacht een sterke support rond $ 20.000,-, maar sluit niet uit dat de koers verder daalt naar $ 12.700,-. Op een echte bull markt hoeven we wat hem betreft voorlopig niet te rekenen. Hij voorziet deze pas in 2024, na de volgende halving.

Crashen de prijzen van andere beleggingen ook?

We zien de BTC prijs en crypto prijzen hard crashen. Ben jij in verband met risicospreiding benieuwd of dat ook geldt voor andere beleggingen? Wij zochten een antwoord in onze koersverwachting van vanochtend.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen