Crypto lunch: prijs Bitcoin en crypto crasht: 4 oorzaken, schade en nu?

Tech Robert Kroes 21 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Zoals gebruikelijk bekijken we rond lunchtijd de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Als we dit doen zien we dat er weer een cryptocrash gaande is. Wij benoemen de oorzaken, inventariseren de schade en vragen ons af: wat nu?

We beginnen met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto onderuit in volgende cryptocrash

Op het moment van schrijven bedraagt de live Bitcoin prijs EUR 34.338,89 ($ 38.858,79).. Dit is 7,96% lager dan tijdens onze crypto lunch van gisteren.

Ook de prijzen van de top 25 crypto crashen. Afgezien van enkele stable coins zien we alleen rode cijfers. Het meeste verlies is voor Near (NEAR), dat in 24 uur 13,75% verliest. In het overzicht van live cryptoprijzen op Tradeincrypto.com zien we echter dat meer cryptomunten het verlies in dubbele cijfers schrijven.

Waarom crasht crypto vandaag? 4 oorzaken

We zagen gisteravond al dat de cryptomarkt geplaagd werd door slecht nieuws. Daarbij zien we 4 andere oorzaken die de val van de cryptoprijzen kunnen verklaren.

Cryptomunten onderuit door correlatie met aandelenmarkten

Allereerst zien we dat de correlatie met de aandelenmarkt de crypto weer parten speelt. De S&P500 en NASDAQ daalden zowel in spot prijs als op de derivatenmarkten.

Verkoopintenties geëffectueerd

Daarnaast zien we dat er veel crypto en met name veel Bitcoin naar beurzen getransfereerd werd. Het lijkt erop dat er dus al een verkoopintentie was.

Bitcoin weekopties in voordeel van puts

Deze verkoopintentie heeft waarschijnlijk te maken met de markt voor crypto derivaten. We zien namelijk dat de weekopties die vandaag vervielen de grootste open interest hadden op $ 39.000,-. Daarmee lijkt de beweging van de markt richting deze koers verklaard. Hier zie je de gehele analyse met bijbehorende grafieken.

De cryptosneeuwbal rolt weer

Zoals we vaker zien bij forse koersdalingen van cryptomunten is ook deze keer de cryptosneeuwbal weer gaan rollen. Onze collega’s van Tradeincrypto.com legden eerder uit wat een cryptosneeuwbal is. Dat deze rolt zien we als we de schade van de laatste koersval bekijken.

Dit is de schade van de crypto crash

Zoals we zien leidt een cryptosneeuwbal tot liquidatie van posities van crypto-investeerders en verkopen door automatische orders. Tot het moment van schrijven zien we de volgende impact van deze twee factoren…

Cryptobeurzen liquideren $ 715 miljoen collateral

De verplichte executies van cryptoportefeuilles trof tot nu toe 185.480 investeerders. Zij verloren gezamenlijk $ 715 miljoen. De hardste klap viel op Bitmex, waar de grootste portefeuille geliquideerd werd. Dit leidde tot een verlies van $ 9,91 miljoen. De hardst getroffen beurs is Binance, waar $ 173 miljoen geliquideerd werd. Okex bleef daar vlak achter met $ 170 miljoen verlies.

(Automatische) orders zorgen voor 1,3 miljard uitstroom

Als we de gehele marktkapitalisatie van de cryptomarkt bekijken zien we dat deze voor het eerst sinds eind september onder $ 2 biljoen kwam. In de laatste 12 uur stroomde er zo’n $ 233 miljard uit de markt. Het exacte percentage van het aantal orders dat automatisch verwerkt is valt niet te achterhalen, maar de impact op de markt is groot.

Wat kunnen we nu verwachten?

Inmiddels blijken de positieve analyses van de Bitcoin en andere crypto vooralsnog een utopie. Toch blijven technische factoren indiceren dat de bodem van de Bitcoin koers nabij is. Zo deelde Bloomberg vanochtend deze statistiek.

We zien echter dat de prijsdalingen nog niet stoppen. Daarom blijft de markt onzeker en hoogstwaarschijnlijk bearish totdat de rust is weergekeerd. Met de cijfers van dat moment valt vervolgens weer meer te analyseren. Wellicht ontstaat die mogelijkheid vanavond als de Amerikaanse markten gesloten zijn.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting wellicht een leestip.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen