Bitcoin lunch: prijs BTC en crypto lager. Wat nu en Nederlandse ETF

Tech Robert Kroes 30 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Het is weer lunchtijd dus bekijken we de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto die fors dalen. Daarna bekijken we de oorzaken en de lancering van een Nederlandse ETF. Tot slot analyseren we wat we nu kunnen verwachten.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs duikt onder $ 20.000,- ook top 25 crypto prijzen crash

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 18.079,91 ($ 19.077,04). Dit is 4,97% lager dan tijdens onze Bitcoin lunch van gisteren.

Ook de prijzen van de top 25 crypto dalen snel. Naast enkele stable coins noteert alleen Leo Token (LEO) met + 3,07% een positief resultaat. Het grootste verlies is momenteel met -18,29% voor Polygon (MATIC). Op de site van Tradeincrypto.com kun je alle live cryptoprijzen analyseren.

Waarom daalt de Bitcoin prijs?

De Bitcoin prijs daalt snel. Dit heeft volgens experts alles te maken met het feit dat de SEC vannacht de aanvraag van Grayscale voor een Amerikaanse Bitcoin spot ETF afwees. Na de goedkeuring vorig jaar van een Bitcoin Futures ETF en de positieve reactie van de markten en prijsstijging was de hoop dat de SEC nu een BTC Spot ETF goed zou keuren. Dit zou volgens analisten de ontwikkeling zijn die het sentiment om zou kunnen laten slaan. Dit bleek echter niet het geval.

De SEC gebruikt als argument dat marktmanipulatie op de loer ligt en dat kopers onvoldoende beschermd zijn. Dit lijken redelijk structurele argumenten. Hierdoor vervliegt ook de hoop dat een BTC spot ETF op korte termijn wel goed gekeurd wordt. Het feit dat de prijs daarna door de belangrijke grens van $ 20.000,- zakte maakte het sentiment negatiever.

Overigens heeft Grayscale, dat al eerder aankondigde op alles voorbereid te zijn, binnen een uur na de beslissing van de SEC aangekondigd een procedure tegen de toezichthouder te starten. Hier kan natuurlijk een positief resultaat uitkomen, maar op korte termijn leidt het besluit tot onzekerheid. Ook is de vraag hoe de SEC met toekomstige aanvragen omgaat nu deze aanvraag onder de rechter is.

Eerste Europese BTC spot ETF in Nederland van start

Overigens zijn Bitcoin spot ETF’s buiten Amerika wel te kopen. Sterker nog, op de Nederlandse Euronext lanceert het bedrijf Jacobi Asset Management de eerste Europese Bitcoin (spot) ETF. Het hele persbericht kun je hier lezen.

De ETF heeft juridische goedkeuring van de Guernsey Financial Services Commission (GFSC) sinds oktober 2021. Na voorbereiding zal de Bitcoin ETF vanaf juli dus op Euronext te verhandelen zijn onder de ticker BCOIN. De realisatie vindt plaats door een samenwerking met partners Fidelity Digital Assets en Flow Traders. De management fee bedraag 1,5% per jaar.

Zoals we zien is de Bitcoin ETF een hot item voor crypto investeerders, toch er ook veel onduidelijkheid. Onze collega’s van Tradeincrypto.com legden eerder uitgebreid alle bijzonderheden rondom de BTC ETF uit.

Welke koersen zijn nu belangrijk voor de Bitcoin prijs?

Uiteraard zijn de ogen gevestigd op de psychologisch belangrijke grens van $ 20.000,-. Nu deze negatief doorbroken is verwacht men een verdere koersval. Daarbij ziet men de top van de bull-rally uit 2017 (tussen $ 19.000,- en $ 19.300) als laatste defensie-linie.

Het goede nieuws daarbij is dat deze vanmorgen even negatief gebroken werd, maar dat de koersen weer snel boven $ 19.000,- kwamen. Als de Amerikaanse investeerders die koerslijn niet weten vast te houden kan er een prijsval naar $ 13.000,- ontstaan. Dit zie je in onderstaande analyse.

Andere analisten zijn minder optimistisch en verwachten dat de Bitcoin prijs zelfs kan dalen tot $ 10.000,-.

Een consolidatie-scenario tussen $ 19.000,- en $ 21.000,- lijkt daarbij momenteel het meest positief haalbare, maar een bearish ontwikkeling met koersval lijkt realistischer. Dit leiden wij af uit het gedrag van de grote cryptobezitters (de zogenaamde whales). Zij kopen momenteel niet bij en wachten dus klaarblijkelijk op een gunstiger gelegenheid (lees lagere prijs).

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen