Crypto update: prijs Bitcoin & crypto daalt: slecht nieuws over Doge, BTC…

Tech Robert Kroes 21 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Inmiddels is de Amerikaanse markt gesloten en opent men in Azië negatief. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Daarnaast geven we het overzicht van slecht nieuws voor BTC, Doge en crypto in het algemeen dat voor deze koersdalingen zorgt.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs daalt, prijzen top 25 crypto ook negatief

Op het moment van schrijven bedraagt de live Bitcoin prijs EUR 35.861,31 ($ 40.681,633). Dit is 2,36% lager dan tijdens onze Bitcoin update van gisteren.

Ook de prijzen van de top 25 crypto zijn op één uitzondering na negatief (als we de stable coins buiten beschouwing laten). Deze uitzondering is Cosmos (ATOM), dat 5,46% winst noteert in 24 uur. De grootste verliezer van vandaag is Algorand (ALGO), dat 8,43% inlevert. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle live cryptoprijzen analyseren.

De daling van de cryptoprijzen is te wijten aan het feit dat er tijdens openingsuren van de Amerikaanse markt nogal wat slecht nieuws gedeeld werd. Wij zetten het grootste nieuws op een rij.

3 maal slecht nieuws voor Bitcoin en crypto zorgt voor koersdaling

Er was twee keer algemeen slecht nieuws te noteren en er was apart slecht nieuws voor de Bitcoin (BTC) en Dogecoin (DOGE). Wij zetten de nieuwsberichten op een rij.

Gaat Rusland over tot een crypto ban?

In Rusland is sinds 2020 al een verbod op crypto betalingen van kracht. Ook geldt er sinds een maand een verbod op het investeren met cryptovaluta in Rusland. Vandaag komt daar een voorstel voor een verder verbod bij. Op basis van milieuoverwegingen wil men direct Bitcoin mining verbieden. Ook wil men financiële instituties verbieden om transfers van crypto te faciliteren.

Als dit verbod wordt doorgevoerd wordt Rusland na Algerije, Bangladesh, Egypte, Irak, Marokko, Nepal, Qatar, Tunesië en China het 10de land dat crypto volledig in de ban doet. Daarnaast zijn er nog 42 landen met een gedeeltelijke cryptoban, al lijkt deze niet overal even succesvol.

De vraag is of Rusland wel een succesvolle cryptoban door kan voeren. Immers, zoals we gisteren al zagen is de cryptogemeenschap in staat de mining capaciteit snel te verplaatsen en heeft ook Rusland geen zorgwekkend groot aandeel in mining. Ook het verbod op cryptotransacties wordt in de praktijk omzeild. Toch zorgt een bericht dat zo’n grote doelgroep (144,1 miljoen mensen) niet meer in crypto mag handelen voor ongerustheid.

Wordt Dogecoin (DOGE) het volgende slachtoffer van de SEC?

Ook voor Dogecoin (DOGE) was er slecht nieuws. Jim Cramer, host van de populaire crypto CNBC show Mad Money zond een Tweet die tot opschudding leidde. Hij claimt namelijk dat de Doge een security is en dat de SEC stappen zal ondernemen omdat zij niet aan de regels voor securities voldoen.

Uiteraard zorgt deze tweet voor fikse reacties in de cryptogemeenschap. Men is niet te beroerd om eerdere positieve posts van Cramer over Dogecoin (DOGE) in herinnering te roepen. Ook herinnert men Cramer er fijntjes aan dat hij zelf niet zo’n best rendement op zijn investeringen haalt. Toch ziet Cramer zijn gelijk bevestigd, getuige een latere tweet, die als volgt luidde:

Uiteraard bekijken we op zo’n moment direct het account van ‘Mr. Doge’, Elon Musk, maar daar is (nog) geen reactie te vinden. Getuige de huidige prijs van Dogecoin (DOGE), die met een verlies van 4,65% op $ 0,1559 staat hebben investeerders in ieder geval geen goed gevoel bij de munt.

Hack bij crypto.com zorgt voor onrust in crypto markt

Tot slot maakte de cryptobeurs Crypto.com bekend dat zij afgelopen maandag slachtoffer is geworden van een hack. Hierbij hebben 483 gebruikers te maken gekregen met onterechte afschrijving van cryptomunten uit hun wallets. De transacties werden goedgekeurd door het systeem zonder dat deze klanten de benodigde tweefactor-authenticatie hadden gegeven.

Ondanks dat men direct actie nam, de handel stil legde en meer veiligheidsmaatregelen nam wisten de hackers 4.836,26 ETH, 443.93 BTC en voor zo’n $ 66.200,- aan andere crypto buit te maken. Tegen de koersen van dat moment bedroeg de totale buit daarmee meer dan $ 30 miljoen. Het bedrijf meldt dat veel transacties zijn tegengehouden en dat getroffen klanten inmiddels schadeloos gesteld zijn. Hoewel de tijd van beurscrashes na een hack al een tijd voorbij is vergrootte dit bericht de onrust onder beleggers. We zijn dan ook benieuwd of de markt snel van deze nieuwe correctie herstelt.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting wellicht een leestip.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen