Cryptobeurs Binance nu ook onder vuur in Nederland: DNB waarschuwt!

Tech Robert Kroes 18 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Cryptobeurs Binance komt met steeds meer toezichthouders in de problemen. Vanaf vandaag kunnen we daar de Nederlandse Bank aan toevoegen. Zij deelden een officiële waarschuwing. Wat is er gaande?

Uiteraard is Binance bij veel beleggers in crypto bekend als cryptobeurs. Na de opening in 2017 veroverde het platform razendsnel de cryptowereld. Volgens velen is zij de grootste cryptobeurs ter wereld en hoge bomen vangen veel wind. Dat blijkt.

Wat is er aan de hand bij Binance?

Volgens de website coinmarketcap.com is Binance de grootste cryptobeurs ter wereld. De cijfers zijn duizelingwekkend. In de afgelopen 24 uur was het handelsvolume $ 31.152.114.456,- en per week maken er zo’n 25,8 miljoen bezoekers gebruik van deze cryptobeurs. Overigens is Binance eigenaar van coinmarketcap.com, wellicht moeten we dus een korreltje zout aan deze cijfers toenemen.

De cryptowereld komt steeds meer in het vizier van regelgevende autoriteiten. Dat merkt Binance ook, want zij komt steeds vaker in conflict met regelgevende autoriteiten. Zo maakten wij al in juli een lijst met landen waar de cryptobeurs problemen had met toezichthouders. Hoewel Binance daarna beterschap beloofde gaat het klaarblijkelijk niet hard genoeg, want toezichthouders blijven zich op de cryptogigant storten. Vanaf vandaag kunnen we Nederland aan dat rijtje toevoegen.

Nederlandse DNB waarschuwt nu ook voor Binance

Vandaag deelde De Nederlandse Bank namelijk een officiële waarschuwing. In de waarschuwing die hier te lezen is geeft DNB aan dat Binance in Nederland illegaal opereert.

Nu kun je bij de waarschuwing wel een aantal kanttekeningen plaatsen. Zo is de vergunning waar DNB er niet op gericht om de consument/belegger te beschermen, maar om witwassen en terrorisme tegen te gaan. Toch blijft het natuurlijk simpel, als je geen vergunning hebt doe je illegaal zaken en dat komt het vertrouwen van beleggers natuurlijk niet ten goede.

Wel is het opvallend dat DNB expliciet waarschuwt voor Binance. Als we de, volgens coinmarketcap, 10 grootste cryptobeurzen door de registers halen zien we dat zij geen van alle een registratie bij DNB hebben.

Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse crypto belegger?

Anders dan vaak gedacht heeft Binance (nog) geen statutaire vestiging in Malta of andere Europese stad. De Maltese autoriteiten waarschuwden daar, cynisch genoeg, vorige week nog voor. De vraag is dus wat DNB kan ondernemen tegen het bedrijf dat op de Cayman-eilanden is gevestigd. DNB kan namelijk aangifte doen bij het OM, een last onder dwangsom opleggen of een boete opleggen aan illegaal handelende crypto-aanbieders, maar dat heeft gezien de vestigingsplaats van Binance weinig nut.

Een kleine geruststelling, als klant ben je niet illegaal bezig als je zaken blijft doen op Binance, zo bevestigt DNB. Toch is deze stap een volgende reden om aan het nut van Binance voor de Nederlandse belegger te twijfelen.

Overigens zijn er genoeg Nederlandse beurzen, zoals Anycoin Direct, Knaken.nl en Bitvavo, waar onze onafhankelijk partner Tradeincrypto.com mee werkt, die wel een vergunning van DNB hebben. Overigens kan je dat zelf controleren in het openbare register.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen