Weekend special: is Binance nog zinvol voor Nederlandse Bitcoin kopers?

Tech Robert Kroes 31 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Binance ligt onder vuur van regelgevende instanties. Hierdoor nemen veel Financiële Autoriteiten maatregelen tegen Binance. Dit beïnvloedt ook Nederlandse gebruikers. Wij vragen ons af wat er aan de hand is. Ook vragen wij ons af of het nog zinvol is om als Nederlandse Bitcoin belegger Binance te gebruiken. De zaken op een rij.

We beginnen natuurlijk bij het begin.

Wat is er bij Binance aan de hand?

Binance is in korte tijd uitgegroeid tot de grootste cryptobeurs ter wereld. Doordat zij wereldwijd actief zijn moeten zij ook per land aan regelgeving doen die geldt voor de handel in cryptomunten. Daar heeft het bij Binance nog wel eens aan geschort.

Ook heeft Binance diverse middelen gebruikt om toezicht en regelgeving buiten de deur te houden. Je kunt daarbij denken aan het verhuizen naar een land waar de regelgeving minder streng is of het te gemakkelijk faciliteren van betalingen. Dit leek lange tijd onmogelijk.

Financiële autoriteiten grijpen in

Inmiddels is de situatie anders. De Financiële toezichthouders van steeds meer landen grijpen in tegen Binance. We gaven eerder al een overzicht met maatregelen. Er worden momenteel dagelijks door verschillende landen maatregelen tegen Binance afgekondigd. Gisteren was het bijvoorbeeld weer flink raak. Zo werd Binance verbannen uit Maleisië en openden de autoriteiten van India een zelfs een strafrechtelijk onderzoek wegens fraude met gok-apps en het faciliteren van witwassen.

Dienstverleners volgen autoriteiten

Als we het heel voorzichtig stellen hebben heeft Binance een probleem als het over compliance, oftewel financiële betrouwbaarheid gaat. Daardoor schorten steeds meer financiële instellingen zoals banken en betaalproviders de samenwerking met Binance op. Hierdoor kan Binance steeds minder diensten aanbieden en dat merken gebruikers.

Hoe reageert Binance zelf op de situatie?

Tot voor kort voelde Binance zich tamelijk onaantastbaar. Zo liet men in mei weten geen officieel hoofdkantoor te hebben en leek oprichter en CEO Changpeng Zhao (kortweg CZ genoemd) daar de humor wel van in te zien.

Inmiddels zorgt de wereldwijde aanvaring met de autoriteiten toch voor koerswijziging. Zo kondigde het bedrijf vorige week grootscheepse veranderingen aan. Zo komt er een structuur met hoofdkantoren. Ook wil men de werkwijze veranderen. Zelfs oprichter CZ lijkt een stap op zij te willen doen. Vraag is of deze stappen op tijd komen.

Wat betekent de situatie voor Nederlandse beleggers op Binance?

Allereerst is het voor cryptobeurzen die in Nederland de mogelijkheid aan particulieren bieden verplicht om een registratie bij de AFM te doen. Wij vonden niet zo’n registratie van Binance in het register.

Desalniettemin is het nog steeds relatief eenvoudig om een account aan te maken en via Binance te handelen. Daar zijn wel een aantal mogelijkheden verdwenen door de strijd met regelgevende autoriteiten.

Zo zijn de mogelijkheden om met iDeal en/of SEPA-overboeking te betalen sinds half juli opgeschort. Dit betekent dat er nog een beperkt aantal betaalmogelijkheden overblijft.

Ook bleek Binance al een streep te zetten door de stock tokens trading. Deze mogelijkheid is voor nieuwe Nederlandse gebruikers al geblokkeerd. Vanaf 14 oktober kunnen ook bestaande gebruikers niet meer zomaar posities wijzigen.

Men verbiedt nu ook futures handel voor Nederlandse beleggers

Sinds gisteren komt daar een nieuwe beperking bij. In een statement maakte men bekend dat het per direct voor nieuwe gebruikers onmogelijk is om nog in futures te handelen via de cryptobeurs. Bestaande Nederlandse gebruikers hebben 90 dagen de tijd om hun futures posities op Binance te sluiten. Ook kondigt de cryptobeurs meer beperkingen voor de zogenaamde Bitcoin derivaten aan.

Is Binance nog interessant voor Nederlandse handelaren in crypto?

De vraag is natuurlijk of het nog interessant is voor Nederlandse handelaren in crypto om Binance te gebruiken.

Een antwoord op die vraag is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is de vraag waar je de cryptobeurs voor wilt gebruiken. Als je ‘gewoon’  Bitcoin en andere cryptomunten wilt kopen en verkopen functioneert Binance uiteraard. Ook zijn de fees (0,1% maker en taker als je met Euro’s betaalt en 0,075% als je met BinanceCoin betaalt) niet uitzonderlijk hoog. Daarbij moet je je wel realiseren dat je dus niet met iDeal of SEPA-overboeking kunt laten (uit)betalen. Als je dat wel wilt is een alternatief, zoals onze collega’s van Tradeincrypto.com bespreken (onder het overzicht met live koersen) te overwegen.

Daarnaast biedt Binance een aantal andere diensten (zoals investeren in mining en crypto loans) die veel Nederlandse partijen (nog) niet bieden. De vraag is echter hoe lang dit aanbod blijft. Men kondigt immers verdere beperkingen aan.

Daarnaast is de vraag hoe lang Binance nog vertrouwd wordt en welke verdere impact toekomstige acties van regelgevers zullen hebben. Kortom, ook hier is eigen onderzoek het beste, al is een gratis ‘reserve-account’ op een andere beurs altijd het overwegen waard.

P.S. in verband met de actualiteit komt dit artikel in plaats van onze cryptomunt van de week.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen