De Bitcoin halving heeft plaatsgevonden: wat betekent het voor jou?

Crypto Sam Dille 28 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Het beleggen in Bitcoin is populair, maar ook gevreesd vanwege de grote koersschommelingen. De recente halving heeft ongetwijfeld gevolgen voor de koers, maar wat betekent het precies?

Vorige zaterdag vond de langverwachte Bitcoin halving plaats. Nadat de halving was voltooid halveerde de beloning voor miners van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Als gevolg van de halving zou de vraag naar de digitale munten kunnen stijgen.

Is dat eigenlijk goed of slecht nieuws? En wat betekent het voor jou? Wij leggen het allemaal voor je uit.

Dit houdt de Bitcoin halving precies in

Om te begrijpen wat Bitcoin-halving is, is het eerst belangrijk om te weten hoe het Bitcoin-netwerk werkt. Het Bitcoin-netwerk draait op een groot netwerk waarin alle transacties over de hele wereld worden gecontroleerd en bijgehouden, genaamd de Blockchain. Dit betekent dat mensen direct digitale Bitcoins kunnen uitwisselen zonder dat er een centrale partij nodig is.

Mensen die Bitcoins willen verdienen, gebruiken krachtige computers om wiskundige puzzels op te lossen. Deze puzzels zijn moeilijk, maar als je er een oplost, word je beloond met nieuwe Bitcoins. Dit wordt ook wel ‘mining’ genoemd. Het minen helpt om het Bitcoin-netwerk veilig te houden door transacties te verifiëren en toe te voegen aan de blockchain.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency
(Afbeelding: Pexels / Karolina Grabowska)

Een halving vindt eens in de vier jaar plaats en houdt in dat de beloning die ‘miners’ krijgen voor het oplossen van hun puzzel wordt gehalveerd. Dat kan invloed hebben op hoeveel mensen bereid zijn om Bitcoins te minen. En uiteindelijk op hoeveel nieuwe bitcoins er komen.

Het helpt ook om inflatie onder controle te houden, omdat mensen minder nieuwe Bitcoins produceren, wat de prijs stabiel houdt. En omdat de digitale munten zeldzamer worden na halvingen, worden ze meer waard en zijn ze moeilijker te krijgen.

Dit zijn de mogelijke gevolgen

Hoewel Bitcoin-miners misschien balen van halvingen, kunnen ze eigenlijk goed uitpakken voor handelaren en investeerders, afhankelijk van wat ze willen bereiken. Halvingen kunnen verschillende zaken beïnvloeden, zoals de prijzen en het sentiment op de markt, en dat kan weer invloed hebben op hoe mensen handelen en wat ze denken dat de prijs gaat doen.

Geschiedenis laat zien dat de prijs van Bitcoin na halvingen is gestegen en sterker werd ten opzichte van de dollar. Dat kan een pluspunt zijn voor sommige beleggers. Na eerdere halvingen is de prijs van Bitcoin flink omhoog geschoten. Door de halving van 2012 knalde de prijs van BTC/USD van ongeveer 11 dollar naar meer dan 1000 dollar binnen een jaar.

Bitcoin: stijgen of dalen?
Van koers veranderen (Afbeelding: Unsplash)

Na de halving van 2016 ging de prijs ook weer omhoog, die een paar maanden bleef hangen tussen de 580-700 dollar voordat het gestaag steeg naar ongeveer 900 dollar tegen het einde van het jaar.

Maar na de halving van 11 mei 2020 ging de prijs van Bitcoin niet meteen omhoog. Dat had vooral te maken met het coronavirus, die de waarde omlaag bracht. Toch schoten de digitale munten in juli 2020 door de 12.000 dollar-grens heen.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat de vraag naar Bitcoin sterk kan variëren en dat de omstandigheden rond elke halving anders zijn. Daarom is het lastig om precies te zeggen of een prijsstijging of -daling rechtstreeks te maken heeft met een specifieke halving.

Zijn er ook nadelen?

Na een halving gaat de prijs van Bitcoin dus meestal omhoog. Dat is goed nieuws voor eigenaren. Maar er zijn ook negatieve kanten.

Sommige deskundigen denken dat andere cryptocurrencies het moeilijk kunnen hebben omdat mensen na een grote stijging vooral in Bitcoin willen investeren. Er is ook een risico dat de Bitcoin plotseling crasht als miners hun beloningen verkopen.

Halvingen zorgen ook voor meer prijsschommelingen, wat zowel goed als slecht kan zijn. Handelaren kunnen de schommelingen gebruiken om geld te verdienen, maar het kan ook lastig zijn om te voorspellen wat de koers gaat doen en een goede handelsstrategie uit te voeren.

Kortom, de halving zou best een grote schok kunnen zijn voor de wereldwijde markten en de crypto-industrie door alle prijsschommelingen. Maar hoe groot die effecten precies zijn, zullen we hopelijk binnenkort weten.

Bitcoin, Dogecoin en 8 andere populaire crypto voor januari 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen