De 5 slechtste live-action remakes ooit die Disney heeft gemaakt

Pop-Culture Dennis Mons 26 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Disney maakt er tegenwoordig een sport van om hun uitstekende animatiefilms om te toveren tot ‘live action’ waarbij acteurs te pas en te onpas worden vervangen. WANT-redacteur Dennis Mons kan daar nog al pissig om worden.

Wat bezielt Disney? Ik herhaal… wat bezielt Disney!? Ze hebben jarenlang (sinds Steamboat Willy in 1928, ik was bij de première) prachtige animatiefilms gemaakt en nu moeten we live action slikken? Ze maken zelfs lightsabers. Zijn ze nou helemaal betoeterd met die belachelijke remakes? Deze vijf films mogen wat mij betreft de vuilnisbak in.

Disney en remakes is een extreem slecht idee

Deze week kwam The Little Mermaid uit, en ik zit er niet op te wachten. Jodi Benson was gewoon perfect als Ariel. Ik heb de film talloze malen gezien en het was perfect. Maar ruikt het naar geld aan de horizon? Disney duikt erop. De Muis heeft de smaak te pakken.

Geen idee waarom Disney nu ineens het idee heeft dat live-action remakes een goed idee is. Maar vanuit mijn standpunt; dat zijn ze niet. Ze slopen onze jeugd met verfilmingen van films die al uitstekend en Oscar-waardig waren. Hier een kleine opsomming van deze ongein.

1. Lady & the Tramp

Op de schaal van Disney’s live-action remakes is Lady en de Vagebond niet vreselijk. Het is waarschijnlijk de doelgroep van zeer jonge kinderen die dit leuk vindt. In de film worden de personages gespeeld door echte honden en ingesproken door Tessa Thompson en Justin Theroux.

Het lied Siamese Cat Song is verdwenen (wel legendarisch), om voor de hand liggende redenen, maar verder blijven het uitgangspunt en het plot (en gedeelde borden spaghetti) grotendeels intact. Disney+’s Lady en de Vagebond zijn oké, maar 100 procent volledig zinloos.

2. Cruella is op Disney ineens lief (2021)

Ook creëerde Disney een prequel die ook de iconische Disney-dame herinterpreteert als een opkomende ontwerper in de wereld van de couture in het Londen van de jaren 70. Hoewel Cruella enige erkenning verdient omdat het niet simpelweg hetzelfde 101 Dalmatiërs-verhaal voor de derde keer herkauwt, heeft het schattige puppy’s vervangen door een saaie en herhalende knock-off van The Devil Wears Prada, waarbij sterren Emma Stone en Emma Thompson verspild worden.

Met alle respect: Cruella was cruel. Als in.. she killed puppies.

De 5 slechtste Disney-live action remakes ooit
Zo lief als Emma was ze niet. (Afbeelding: Disney)

3. Waarom zit je aan Dumbo, Disney?

Ik kan echt genieten van Tim Burton-films. Bat-Man en Edward Scissorhands waren bijvoorbeeld briljant. Maar ook hij maakt misstapjes, zoals bij Dumbo. Laat die schattige flapoor gewoon met rust. Iedereen die houdt van de animatieklassieker Dumbo uit 1941 heeft zich wellicht afgevraagd hoe Disney dat in nu tot een live-action film kon maken.

De originele film duurt slechts 65 minuten, heeft een hoofdolifant die nooit spreekt, en is gedwongen om te scheiden van zijn liefhebbende moeder. Werkt dat in Burtons film? Nee, ik jank liever door het origineel.

4. Aladdin is misschien niet slecht?

Grote stappen moet je nemen als je in de schoenen van Robin Williams treedt. En in alle eerlijkheid, Will Smith deed het best oké. Smith zingt. Hij danst. Hij rapt. Hij doorbreekt de vierde wand. Hij zegt “Wooo!” en “ha-ha, ha-ha” alsof het weer de late jaren ’90 is. Beetje te veel Smith, maar soit.

5. The Lion King

Oké, nu ga ik op mijn stoel staan, want dit is troep. Hoe hoog ik ook regisseur Jon Favreau ook heb zitten; dit had nooit mogen gebeuren. Het vertelt het verhaal over Simba, Pumbaa en Timon woord voor woord. Saillant detail: deze Disney-film is met emotieloze ‘realistische’ dieren. Zong ik mee bij deze film? Ik dacht het niet. Waardeloos. Naturalisme heeft gewoon niet veel zin in een musical over een verdwaalde leeuw die van huis wegloopt en een grappig stokstaartje en een wrattenzwijn ontmoet. Realisme heeft hier geen plek.

Weglaten van animatie-emotie maken deze films tot de top vijf van Disney’s grootste faux-pas qua remakes. Dus voilà, hier is The Little Mermaid, die waarschijnlijk ook volledig overbodig wordt, en een plaatsje in de top vijf gaat pakken.

De grootste Marvel-titels die dit jaar nog naar Disney+ komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen