Disney’s nieuwste Star Wars-serie gaat compleet tegen George Lucas in

Films & Series Rik Claessen 28 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Star Wars: The Acolyte laat zien dat zelfs George Lucas zijn dromen vol helden en hoop moet loslaten. De serie is totaal niet de visie van de Star Wars-bedenker.

Eerder lieten we je weten hoe je als Star Wars-fan de komende twee jaar genoeg hebt om naar uit te kijken. Maar wat we nu te weten komen over een van die nieuwe Star Wars-series kan misschien een bittere pil voor de die-hard fan zijn.

We hebben Star Wars de laatste jaren steeds meer zien veranderen. Niet gek, aangezien de films en series al sinds jaar en dag in onze pop-cultuur aanwezig zijn. En om interessant te blijven, is het ontdekken van nieuwe ideeën noodzaak. Maar de wending die Star Wars: The Acolyte nu gaat nemen, gaat compleet in tegen de visie van bedenker George Lucas.

Star Wars Acolyte wordt een duistere serie

Waar we eerst nog alleen een vage plotlijn wisten, kregen we al vrij snel de cast van de Star Wars-serie toegeworpen. Ondanks de weinige details over de serie, werd ons wel meteen duidelijk gemaakt dat het een hele duistere serie gaat worden.

Het verhaal zal een sterke focus leggen op de duistere kanten van The Force. Iets wat we tot nu toe nog maar deels hebben gezien. Daarnaast gaat de serie een rauwere, zelfs wat grovere uitstraling krijgen. De doelgroep verschuift daar automatisch mee naar een wat ouder, volwassen publiek.

Yoda
(Bron: Lucasfilm)

Het verhaal zal zich afspelen in de tijden van de High Republic. Een tijd waarin behoorlijk wat noemenswaardige gebeurtenissen plaatsvinden. Het is een tijd waar de Jedi Order aan het hoogtepunt van hun macht zit. In die tijd wordt Count Dooku de leerling van Yoda: Aanwezig is kans dat we te zien krijgen hem! Wist je trouwens dat dit iconische personage bijna geschrapt was?

De serie is totaal niet de visie van George Lucas

Helden, roem, vrijheid en strijden voor het grotere goed. Dat is waar Star Wars in zijn vroegste beginselen om ging. Dat was de visie waarmee George Lucas de eerste drie films naar ons bracht. En niets vat die begrippen beter samen het verhaal van Luke Skywalker. Alhoewel we soms twijfelen of hij wel écht een held was:

De nadruk lag op een wat jonger publiek. Met een charismatische held, leuke sidekicks en een aantal grappige wezens. Maar tijden veranderen, en zo dus ook Star Wars. En die jonge kijkertjes waar George Lucas vroeger op inspeelde, zijn ook volwassen geworden.

Lucas’ belangrijkste doel was om een gevoel van verwondering bij de kijkers op te wekken. The Acolyte lijkt zijn focus te verleggen naar het uitbeelden van een genuanceerder verhaal, waarin de zaken niet zo droog en droog zijn als de lichte kant van de Force versus de donkere.

Star Wars: dit is de duistere betekenis van Count Dooku zijn naam
Maakt George Lucas de serie een kopje kleiner? (Afbeelding: 20th Century Fox)

Gaat George Lucas de serie nu stopzetten?

Natuurlijk niet. Een geweldige filmmaker als George Lucas weet dondersgoed dat zijn films ook oudere fans hebben. Het is trouwens niet de eerste keer dat we wat meer duistere thema’s te zien krijgen. Denk maar eens aan het politieke verraad met Order 66. Niet bepaald een kindvriendelijk thema.

Een verhaal dat zich vooral bezig houdt met het kwade en de duistere kanten van The Force is dan misschien niet weggelegd voor de kleinste kijkers, maar het is wel een verhaal dat verteld moet worden. Het biedt diepgang aan het toch al uitgebreide Star Wars-universum. Daarom heeft George Lucas er ook vrede mee dat zijn vroegere, kindvriendelijke Star Wars ook volwassen is geworden.

Disney's nieuwste Star Wars-serie gaat compleet tegen Geoge Lucas in
(afbeelding: Disney / Lucasfilm)

Zoals we al zeiden wisten we dat The Acolyte een macabere vertelling gaat worden. Nu worden we alleen maar des te nieuwsgieriger.

Nog benieuwd welke Star Wars-content je nog meer kunt verwachten op Disney+? Je leest het hier:

Deze Star Wars-series en films verschijnen de komende twee jaar op Disney+

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen