Elektrische auto nooit meer opladen? Deze innovatie maakt het mogelijk

Elektrische auto's Thomas Aalderink 28 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Elektrische auto’s zijn de toekomst en daar hebben wij absoluut geen bezwaar tegen. Er is alleen nog wel een groot minpunt, namelijk het laden. Je gooit hem niet even snel vol zoals je bij een benzine- of dieselauto doet. Althans, nog niet. Chinese autofabrikant NIO heeft namelijk de oplossing voor dit probleem.

NIO introduceert een nieuwe generatie batterijwisselstations. Dankzij deze ontwikkeling hoef je nooit meer een elektrische auto aan de laadpaal te hangen. Het Chinese bedrijf zet dus in op een hele andere manier om elektrische auto’s vol te gooien. Waar eigenlijk ieder groot automerk voor de klassieke laadpaal gaat, komt NIO met een systeem dat werkt met uitneembare accu’s.

Nooit meer aan de laadpaal

Het mooie hiervan is dat het volledig automatisch gebeurt. Wanneer je aan komt rijden met je elektrische auto neemt deze al het werk van je over. Je hoeft niet op je spiegels of sensoren te letten om op de juiste plek te komen. Als je bij een NIO Power Swap Station 2.0 komt aanrijden, dan doet je NIO dit allemaal zelf.

Het hypermoderne wisselstation in actie:

Het enige wat jij hoeft te doen, is op de knop drukken. Vervolgens zorgen je elektrische auto en het wisselstation (met 239 sensoren) ervoor dat de lege batterij wordt omgeruild voor een volle. Ondertussen kun jij lekker achterover leunen. Je hebt alleen niet heel lang om uit te rusten, want dit wisselproces gaat razendsnel. Per dag kan een wisselstation 312 elektrische auto’s van een vers accupakket voorzien.

De elektrische auto van NIO in Europa

NIO heeft in China al 136 stations verspreid over 58 steden. Het doel is om eind dit jaar op de 500 te zitten. Dit zijn zowel de eerste generatie laadstations, als de nieuwe Power Swap Station 2.0 die we hierboven beschrijven. Verschil is dat de nieuwe generatie drie keer sneller wisselt dan de oudere stations.

Elektrische auto: zo lang gaat de gemiddelde accu (gezond) mee

Zoals gezegd zijn deze stations voorlopig alleen in China te vinden en niet in Europa. Logisch, want NIO verkoop hier nog geen auto’s. Gelukkig gaat daar binnenkort wel verandering in komen. Bij de onthulling van de veelbelovende ET7 gaf NIO aan dat ze met deze elektrische auto ook de Europese markt op willen. Wanneer dat gebeurt, zullen de wisselstation ongetwijfeld snel volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen