Dit is wanneer die elektrische auto nu eindelijk eens goedkoper wordt

Elektrische auto's Sam Dille 28 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Het is geen geheim dat elektrische auto’s duurder zijn dan auto’s op fossiele brandstoffen. En dat maakt de drempel om elektrisch te gaan rijden erg hoog. Daarom is het belangrijk dat de aankoopprijs snel gaat dalen.

De hoge betaalsom maakt het voor de gewone burger moeilijker om over te stappen op een elektrische auto. Elektrische voertuigen besparen wel geld op brandstofkosten, maar de hoge prijs is een doorn in het oog. Dus wanneer worden EV’s eindelijk betaalbaarder?

In dit jaar zullen de prijzen van elektrische auto’s dalen

Dan Neil, een autojournalist die al twintig jaar over voertuigen schrijft, nam recent deel aan een Reddit AMA-interview. Daar beantwoordde hij vragen van Reddit-gebruikers. Neil zegt ‘honderden auto’s’ te hebben gereden en beoordeeld.

Tijdens het interview vroeg een Redditor wanneer elektrische auto’s goedkoper zullen zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor. Neil denkt dat de prijzen van EV’s rond 2027 zullen dalen. “De auto-industrie heeft een nieuw spel geleerd”, zegt hij.

“Tesla heeft laten zien hoe je betere auto’s kunt bouwen voor een relatief betaalbare prijs. Andere fabrikanten kunnen niet achterblijven en moeten de consument meer waarde bieden voor een lagere prijs.”

Wat beïnvloedt de prijs van EV’s?

Elektrische auto’s zijn duurder dan benzinebakken, omdat ze hogere productiekosten hebben. De accu is het duurste onderdeel van een EV. Het kost ongeveer de helft van de totale productiekosten van de auto. Maar als batterijen goedkoper worden om te maken, dalen ook de productiekosten. En dat betekent goedkopere auto’s.

Belastingen en subsidies: zo veel kost de elektrische auto in 2024
De prijs van een Tesla Model 3 is dit jaar flink gedaald. (Afbeelding: Tesla)

Een ander punt is dat veel batterijen van elektrische auto’s worden gemaakt van lithium. Naar die stof is momenteel veel vraag, waardoor de prijs ervan toeneemt. Maar daar lijkt in de toekomst verandering in te komen. Wetenschappers vinden tegenwoordig steeds meer nieuwe bronnen van lithium, waardoor er beter voldaan kan worden aan de hoge vraag.

Mooie toekomst

De prijsdalingen zorgen voor een nog mooiere toekomst voor de elektrische auto. Denk er maar eens aan dat een van de grootste kritiekpunten op EV’s altijd is geweest dat ze te duur zijn. Dat is nu snel aan het veranderen.

2027 is nog maar vier jaar van ons verwijderd, maar we snappen dat je geen zin hebt om daarop te wachten. Daarom hebben wij een aantal relatief goedkope elektrische auto’s voor je op een rijtje gezet. We nemen ze allemaal met je door in dit artikel.

Rij groen zonder je bankrekening te breken: de 5 beste betaalbare elektrische auto’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen