Elektrische fiets was nog nooit zo populair (maar niet in positieve zin)

Elektrische fietsen Mark Hofman 21 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

De elektrische fiets is ook in 2023 nog steeds groeiend in populariteit. Niet alleen bij consumenten, maar ook bij criminelen. In de eerste helft van dit jaar zag de politie een toename van 20 procent in het aantal gestolen e-bikes.

Tegenover NU laat een woordvoerder weten dat de elektrische fiets steeds vaker het doelwit is van diefstallen, zeker in Nederland. Naast de boefjes die ons land voortbrengt, blijken ook internationale bendes het gemunt te hebben op e-bikes uit ons land.

Elektrische fiets steeds meer in trek bij criminelen

In 2021 schreven we al over de stijgende criminaliteit rondom de elektrische fiets, en die trend heeft zich de afgelopen twee jaar voortgezet. Niet heel vreemd, want steeds meer mensen in Nederland hebben een e-bike in de tuin staan, en steeds meer merken richten zich op de productie ervan. Wat dat betreft zou je Nederland een soort walhalla voor fietsendieven kunnen noemen.

Jaarlijks worden er volgens de politie zo’n 100.000 fietsen gestolen, al is dat aantal allesbehalve accuraat. Zo laat de woordvoerder aan NU weten dat slechts 14% daadwerkelijk wordt aangegeven bij de politie. Bij de elektrische fiets ligt dat getal echter hoger, omdat daar doorgaans meer verzekeringswerk mee gepaard gaat.

Hoe vaak een elektrische fiets precies gestolen is, drukt de politie overigens niet uit, maar dat het aantal stijgt staat vast. Vooral internationale bendes lijken Nederlandse e-bikes steeds vaker als doelwit te kiezen. Een probleem, want deze bendes gaan bijzonder professioneel te werk.

Internationale bendes en hun Power Key

Internationale bendes zijn lastig te pakken voor de Nederlandse politie. Dat heeft te maken met het feit dat ze bijzonder snel te werk gaan. Zo rijden ze voortdurend in vrachtwagens rond en wisselen ze constant van opslagplaats.

Elektrische fiets diefstal
Bescherm je EV altijd en overal! (Afbeelding: Gazelle)

De zogeheten Power Key is het gereedschap waarmee de criminelen snel hun slag kunnen slaan. Het gaat hierbij om een apparaat dat gebruikt kan worden om snel een ringslot te openen. Het is dus praktisch gezien een kwestie van uit een vrachtwagen springen, de Power Key gebruiken en wegwezen met de buit op zak.

Het vervalsen van laadpapieren of framenummers zijn andere tactieken die door bendes worden gebruikt om snel een elektrische fiets rijker te worden.

Hou je eigen elektrische fiets veilig

Heb jij een elektrische fiets thuis en begint het zweet je door het bovenstaande verhaal al uit te breken? Geen zorgen! Er zijn namelijk genoeg manieren om je e-bike te beschermen tegen kwaadwillenden.

De politie heeft bijvoorbeeld al meerdere keren laten weten dat dieven, vooral de internationale bendes, snel willen toeslaan. Wie een tweede slot aanschaft om zijn e-bike veilig te stellen, verkleint de kans op diefstal aanzienlijk.

Benieuwd naar welke andere handige tips er zijn om diefstal van je elektrische fiets te voorkomen? Bekijk dan zeker het onderstaande artikel!

Nog 5 tips om je elektrische fiets te beschermen tegen diefstal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen