Een maand met de Sony WF-1000XM5 (en dit is mijn conclusie)

Reviews Mark Hofman 21 aug 2023
Leestijd: 7 minuten

Sinds het begin van deze maand ligt de Sony WF-1000XM5 in de winkel met een adviesprijs van 319 euro. WANT-hoofdredacteur Mark Hofman schrok van die prijs, maar begrijpt na een maand gebruik van de oordopjes precies wat Sony ermee bedoelt. In dit artikel vertelt hij het verhaal en deelt hij zijn ervaring met dit magistrale audioproduct.

Vier tientjes. Dat is het verschil tussen de Sony WF-1000XM5 en de XM4 van twee jaar geleden. Een aanzienlijk verschil dat zorgt voor een prijskaartje van meer dan 300 euro. Maar dat zie je ook terug in het product dat je uiteindelijk koopt. Laat me het je uitleggen.

De grote drie van de Sony WF-1000XM5

De Sony WF-1000XM5: een setje oordopjes dat gebruikers een betere gebruikservaring moet bieden dan welke oordopjes dan ook op de markt. Dat is natuurlijk het doel van elke fabrikant, al is het interessant om te zien dat Sony vooral terugkijkt naar zijn vorige generatie draadloze oordopjes. Daaruit trekt het Japanse bedrijf de conclusie dat de WF-1000XM5 zich op drie belangrijke vlakken kan onderscheiden. De grote drie, noem ik het ook wel.

Deze grote drie bestaat uit de beste ruisonderdrukking, premium geluidskwaliteit en de beste belkwaliteit ooit. Een uitdaging, want Sony heeft de lat op dat gebied de afgelopen jaren behoorlijk hoog gelegd. Vier weken geleden plaatste ik de oordopjes voor het eerst in mijn oren en dook ik in de materie om te ontdekken wat nu precies het verschil is.

Een maand later trek ik de volgende conclusie.

#1: De beste ruisonderdrukking

De beste ruisonderdrukking: het is iets dat Sony naar mijn mening al jarenlang levert. Toch denkt het bedrijf de formule te hebben gevonden om het naar een hoger niveau te tillen en de prestaties met 20 procent te verbeteren. Dat vind ik eerlijk gezegd nogal een belofte.

Er zijn in totaal vier verschillende factoren die een rol spelen. Hier moeten we denken aan de Multi Noise-technologie, die gepaard gaat met twee extra microfoons, twee nieuwe processors (IP V2 en HDNC QN2e), de Dynamic Driver X en een kleinere optie voor de oortipjes.

Sony zorgt met deze combinatie voor een betere geluidsregistratie, waarbij de WF-1000XM5 vervolgens beter tegengeluid kan genereren, zodat voornamelijk lage geluidsgolven beter geweerd kunnen worden. In theorie moet de ruisonderdrukking je nog meer kunnen afschermen dan het vorige model al deed.

Om heel eerlijk te zijn, merk ik wel een verschil. De lage geluiden spelen een dusdanig grote rol dat je je waarschijnlijk echt een stuk meer afgesloten kunt voelen. Of ik zelf wellicht meer had verwacht van de 20 procent verbetering of dat Sony vooral erg hoog inzet, dat weet ik echter niet. Want hoewel de kwaliteit nog steeds erg goed is, denk ik persoonlijk niet dat ik het verschil zo groot vind. Misschien moet je op dat gebied je verwachtingen wel een klein beetje temperen. Een maand met de Sony WF-1000XM5 (en dit is mijn conclusie)

#2: Een premium geluidskwaliteit

Dat geldt wat mij betreft niet voor de premium geluidskwaliteit. De Sony WF-1000XM5 maakt onder andere gebruik van de Dynamic Driver X, waardoor de geluidskwaliteit mij van mijn barkruk blaast. Met gemak.

Deze driver werkt samen met nieuwe chips en software om werkelijk het verschil te maken. Ze spelen allemaal een rol om het originele geluid daadwerkelijk te verbeteren en Hi-Res-audio te bieden. Een verschil dat je echt goed kunt horen.

Het is altijd moeilijk om de kwaliteit van geluid in woorden te beschrijven. Het is iets wat je, wat mij betreft, moet ervaren. Maar om een poging te doen: het maakt niet uit of het gaat om de stemmen van artiesten of de diepe bastonen in een danceplaat. Het geluid voelt rijker, de beleving intenser.

Hoe hoger de kwaliteit van het bronbestand, hoe beter de ervaring. Daarin zal nooit verandering komen. Lossless Audio van Apple Music zal het beter doen dan de kwaliteit van Spotify, maar al met al is de ervaring beter. En daar draait het uiteindelijk natuurlijk ook gewoon om.

Een maand met de Sony WF-1000XM5 (en dit is mijn conclusie)
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#3: Sony’s beste belkwaliteit ooit

Een ander belangrijk punt van oordopjes is de kwaliteit van de microfoons. Dit geldt niet alleen voor ruisonderdrukking, maar ook voor telefoongesprekken. De keren dat iemand me bij de Sony WH-1000XM5 nog steeds niet kon verstaan, zijn in sommige gevallen niet meer op één hand te tellen. Bij de Sony WF-1000XM5 kreeg ik de afgelopen maand nul klachten.

Dat is niet verrassend, want Sony hecht veel waarde aan dit aspect. Het bedrijf maakt onder andere gebruik van AI om achtergrondgeluiden beter te filteren en de stem van de gebruiker luider te maken. De microfoons zijn bijvoorbeeld ook ontworpen met het idee dat het geluid van de wind beter gefilterd moet worden. Hoewel dat zeker niet de meest indrukwekkende functie is.

Die eer gaat naar de Bone Conduction Sensor, wat mij betreft. De Sony WF-1000XM5 analyseert de beweging van je botten, zodat kan worden gedetecteerd wanneer je aan het praten bent. Zodra dit het geval is, worden de bovenstaande functionaliteiten automatisch geactiveerd en klink je dus haarscherp, zonder dat je zelf iets hoeft te doen.

Hoewel ik sommige punten uit de grote drie wellicht iets overdreven vind, lijkt dit echt het spel te veranderen. Mijn complimenten, Sony.

Een maand met de Sony WF-1000XM5 (en dit is mijn conclusie)
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Sony WF-1000XM5 doet meer dingen

Het mag duidelijk zijn dat Sony de focus legt op de grote drie: geluidskwaliteit, ruisonderdrukking en belkwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de WF-1000XM5. Daarnaast worden ook kleinere details aangepakt om de ervaring iets completer te maken.

Multipoint Connection is hierin het beste en meest sprekende voorbeeld. Deze functionaliteit maakt het mogelijk om de Sony WF-1000XM5 tegelijkertijd met twee apparaten te verbinden, bijvoorbeeld met zowel je laptop als je smartphone. Als je muziek op je laptop afspeelt, zullen de oordopjes meedoen. Als je daarna overschakelt naar je telefoon, ervaar je geen problemen. Een ideale combinatie, als je het mij vraagt.

Daarnaast zet Sony zich in om de connectiviteitservaring te verbeteren. De nieuwe Integrated Processor V2 zorgt er bijvoorbeeld voor dat de Bluetooth-verbinding stabieler is, vooral op plaatsen met veel andere mensen.

Verder blijft de batterijduur van de oordopjes hetzelfde als bij het vorige model, maar ze laden nu net iets sneller op. De Sony WF-1000XM5 kan na slechts drie minuten opladen al genoeg energie hebben om je een uur lang te laten genieten van je favoriete audiocontent.

Een maand met de Sony WF-1000XM5 (en dit is mijn conclusie)
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Ligt dat nieuwe ontwerp van de Sony WF-1000XM5 me?

De laatste wijziging betreft het ontwerp van de oordopjes zelf. De Sony WF-1000XM5 hebben een rond ontwerp gekregen, wat zowel voordelen als nadelen met zich meebrengt.

Het voordeel is dat het draagcomfort van de oordopjes is vergroot. Door het nieuwe uiterlijk zijn de Sony WF-1000XM5 niet alleen 25 procent kleiner geworden, maar ook 20 procent lichter. Bovendien zijn er nu ook kleinere oortipjes beschikbaar (maat SS) om de oren beter af te sluiten.

Echter, het nadeel is dat het ronde ontwerp in combinatie met de aanraakgevoelige bediening problematisch kan zijn. Dit heeft niets te maken met het werk van Sony, maar is een algemeen probleem in de markt. Wanneer de oordopjes losjes of scheef in de oren zitten, kunnen allerlei functies per ongeluk geactiveerd worden wanneer je probeert dit aan te passen.

Hoewel dit wellicht een persoonlijk puntje is van onze redactie (we hebben er alle drie last van), hoef je je er niet door te laten hinderen. Het is goed om te weten dat als je dit probleem al vervelend vond bij andere modellen, de Sony WF-1000XM5 dit probleem niet voor je zal oplossen.

Een maand met de Sony WF-1000XM5 (en dit is mijn conclusie)
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Sony WF-1000XM5: veel plezier voor vier tientjes extra

Ja, ik vind 319 euro voor een setje oordopjes ook behoorlijk veel geld. Maar laten we vooral niet vergeten dat we van de WF-1000-serie gewend zijn dat ze niet goedkoop zijn. Als je de vorige generatie vergelijkt met de Sony WF-1000XM5, zie je dat het prijsverschil veertig euro bedraagt.

Dat is inderdaad een stevige prijs, en daarin ben ik het met je eens. Maar als consument krijg je daar wel aardig wat extra’s voor terug. Hoewel de beloofde 20 procent verbetering voor mij persoonlijk niet echt merkbaar is, is de ruisonderdrukking wel verbeterd. De geluidskwaliteit is echt uitstekend en de kwaliteit van de microfoons is een positieve verrassing. Tel daar vervolgens functies als Multipoint, snellere laadtijden en een stabieler Bluetoothverbinding bij op, en dan zie je dat het de investering zeker waard is.

Uiteraard moet je wel kunnen omgaan met de oordopjes zonder overweldigd te worden door een overvloed aan functiegeluiden. Maar dat terzijde.

Wat je wat mij betreft echt wil weten over die Nothing Phone (2)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen