Elektrische fiets: zijn ze praktischer dan een gewone fiets?

Elektrische fietsen Sam Dille 2 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Tegenwoordig nemen elektrische fietsen zo’n beetje ons totale straatbeeld over. Ondanks deze toename van e-bikes op de weg, zijn er ook nog steeds veel twijfelaars. Waar zitten deze twijfels? En is een gewone fiets niet een stuk praktischer?

Elektrische fietsen zijn allang niet meer enkel de hulpsteun van bejaarden. De e-bike is doorontwikkeld en er is voor iedereen wel een geschikt model. Van een robuuste mountainbike tot stijlvolle stadsfiets of krachtige pedelec. De opties zijn eindeloos. Dat is natuurlijk heel fijn, maar daar heb je niks aan als hij voor jou onhandig blijkt te zijn. In dit artikel ontdek je daarom of een e-bike de moeite waard is.

Hoe werkt een elektrische fiets?

Een e-bike werkt eigenlijk hetzelfde als een ‘normale’ fiets met een paar aanpassingen. Elektrische fietsen maken gebruik van een elektromotor als ondersteuning voor de trappers. Hierdoor zijn de fietsen makkelijk te berijden en bouw je binnen enkele trappen al snelheid op. Hoe de e-bike je vooruit helpt verschilt per model. Sommige fietsen hebben trapondersteuning, terwijl andere varianten ook accelereren als je de benen stil houdt.

5 keer een elektrische budget fiets
Vooral op heuvels kan een e-bike nuttig zijn. (Afbeelding: Pexels / Pixabay)

Elektrische fietsen zijn goed te gebruiken op bijna alle ondergronden. Sommige modellen zijn meer gespecialiseerd, maar over het algemeen kun je de elektrische voertuigen op alle terreinen gebruiken. Wat e-bikes echter onderscheidt is hun flexibiliteit. Met een elektrische tweewieler maak je sneller langere tochten en heb je meer plezier tijdens het fietsen. Dit geldt vooral voor mensen met gezondheidsproblemen.

De elektrische fiets en lichaamsbeweging

Ook voor mensen die in vorm zijn heeft een elektrische fiets voordelen. Je bent immers een stuk minder moe tijdens het rijden, waardoor je meer aandacht over hebt om te genieten van een mooi uitzicht. Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de accuduur. De meeste modellen kunnen al gauw dertig kilometer (of meer) op een volle accu, dus een hele grote zorg is dit niet.

elektrische fiets gevaarlijk
e-bike in actie! (Afbeelding: Unsplash / Paolo Feser)

Een groot misverstand bij e-bikes is dat hij al het zware werk voor je doet. Veel mensen denken dat je nauwelijks kracht hoeft te zetten tijdens een fietstocht. Dit is alles behalve waar. Je kan bijvoorbeeld zelf de kracht van de motor bepalen. Hierdoor heb je zelf controle over hoeveel de fiets je helpt. Bovendien laten de nieuwste studies zien dat elektrische fietsers juist gezonder zijn dan normale fietsers.

Is een e-bike beter dan een standaard fiets?

Objectief gezien kan een elektrische fiets alles wat een normale fiets ook kan, plus een paar toffe toevoegingen. Het is daarom niet gek dat zoveel mensen niet meer zonder een e-bike kunnen. Of hij beter is dan een normale variant verschilt per gebruiker. Toch kun je er bijna niet omheen dat een e-bike extreem praktisch is en tal van voordelen biedt. Ben je nog steeds niet overtuigd? Bekijk dan nog eens vijf redenen waarom je een e-bike moet kopen.

Vijf dingen die je vaak hoort over een elektrische fiets, maar totaal niet kloppen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen