Dankzij dit innovatieve surfboard pak je geen golven, maar maak je ze

Elektrische auto's Sam Dille 2 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Het is geen wonder dat de surfindustrie big business is. Over de hele wereld pakken ruim 35 miljoen mensen regelmatig hun surfboard om over de golven te scheuren. Een groot nadeel is dat de sport heel afhankelijk is van het weer. Zonder golven (of wind in het geval van windsurfen) ben je natuurlijk nergens, of toch wel? Met deze surf-methode heb je helemaal geen golven nodig.

De surfplank, beter bekend als een foilboard, staat een meter boven de golven en heeft aan de onderkant een lange mast met aan het uiteinde twee vleugels. Bij voldoende snelheid kan het surfboard zelf golven ontwikkelen. Dit komt door de golvende beweging die de vleugels veroorzaken. Foilboards hebben elektrische aangedreven propellers, waardoor ze extra kracht ontvangen. Hierdoor behalen ze ook zonder harde wind voldoende snelheid om golven te maken. Het innovatieve surfboard kun je daarom gebruiken op vlakke zeeën, meren en rivieren.

Het idee achter een foilboard

De technologie achter de surfboard is afgekeken van de scheepvaart. Al een eeuw lang gebruiken scheepslieden de techniek om op snelheid te komen. Pas in de vroege jaren 2000 werd het systeem overgenomen door de surfsport. Elektrisch aangedreven foilboards werden in 2018 voor het eerst uitgebracht door het Puerto Ricaanse bedrijf ‘Lift Hydrofoils’.

Surfplanken worden niet alleen innovatiever maar ook milieuvriendelijker. Standaard surfboards zitten namelijk vol plastic. Een groot gevaar voor de biodiversiteit en gezondheid van oceanen. Een Franse start-up genaamd Wyye ontwikkelt hier een oplossing voor. Het bedrijf ontwikkelt surfplanken met hulp van een 3D-printer. Deze maakt surfboards van maïszetmeel.

Milieuvriendelijke surfplanken

Het bedrijf bestaat inmiddels twee jaar en heeft vier 3D-printers die dag en nacht draaien. Wyye maakt elke surfboard op basis van grootte, gewicht en voorkeuren van de surfer. De boards zijn verkrijgbaar in heel Europa. In de toekomst wil het bedrijf productiefaciliteiten opzetten in het buitenland. Dit biedt veel voordelen, want op dit moment duurt het 20 tot 50 uur om een surfboard te maken. Met initiatieven als deze zal surfen in de toekomst een stuk groener worden.

Deze elektrische step komt uit de 3D-printer rollen en is perfect op maat

Niet alleen voor surfboards komen er nieuwe technieken op de markt. Elektrische fietsen kun je namelijk steeds makkelijker opladen aan laadpalen voor elektrische auto’s. Deze man deed het en ging viral op Twitter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen