Twijfels over de elektrische fiets? Dit zijn alle voor- en nadelen!

Elektrische fietsen Sam Dille 9 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

De elektrische fiets heeft vandaag de dag geen introductie meer nodig. Steeds meer mensen stappen over naar een fiets met een elektromotor om verschillende redenen. Voor fietsers die nog twijfelen hebben we alle voor- en nadelen op een rij gezet.

Volgens de Environmental Protection Agency stoot de gemiddelde auto elk jaar ongeveer 4,6 ton koolstofdioxide uit. Dit komt neer op ongeveer 404 gram per anderhalve kilometer. Dit staat gelijk aan het opladen van 49 smartphones. Met deze getallen in het achterhoofd wordt het misschien tijd om eens na te denken over een groener alternatief. Misschien is de elektrische fiets iets voor jou.

De voordelen van een elektrische fiets

Hier vind je de drie grootste voordelen van een elektrische fiets. Heb je meer informatie nodig voordat je een keuze maakt, bekijk dan hier nog eens vijf redenen om een elektrische fiets te kopen.

1. Milieuvriendelijk

Als je rijdt op een elektrische fiets minimaliseer je de koolstofdioxide-uitstoot. Volgens een studie van de European Cyclists Federation stoten e-bikes niet alleen flink minder CO2 uit, ze zijn ook nóg beter voor het milieu dan elektrische auto’s.

Voordelen elektrische fiets 2022
Milieubewust! (Afbeelding: Unsplash)

De onderzoekers ontdekten dat elektrische fietsen ongeveer 2,5 tot 5 gram koolstofdioxide per anderhalve kilometer uitstoten. Elektrische auto’s stoten daarentegen 150 gram per anderhalve kilometer uit. E-bikes zijn dus aardig groen. Helemaal als je deze aantallen vergelijkt met de uitstoot van ‘normale’ voertuigen. Wil je jouw ecologische voetafdruk zo veel mogelijk verlagen, dan is een e-bike dus een goede optie.

2. Woon-werk verkeer

Niemand vindt het leuk om met zweetvlekken op het werk te verschijnen. Woon je in een heuvelachtige stad of is je werkadres te ver weg voor een ‘normale’ fiets, dan is een e-bike een prima alternatief. De ingebouwde motor helpt je namelijk op weg, zodat je minder inspanning hoeft te leveren.

Bovendien kunnen elektrische fietsen nuttig zijn voor mensen met verwondingen of andere lichamelijke gebreken. Voor hen is het makkelijker om naar de winkel te fietsen of langere afstanden te rijden. De e-bike biedt nog tal van andere gezondheidsvoordelen.

3. Ze zijn heel leuk

Op een elektrische fiets rijden is heel leuk. Het is een echte mood-booster, omdat je een stuk vrolijker blijft tijdens het fietsen. Je hoeft je niet langer meer te focussen op het trapwerk en kunt gaan genieten van het uitzicht.

5 keer een elektrische budget fiets
Vooral op heuvels kan een e-bike nuttig zijn. (Afbeelding: Pexels / Pixabay)

Daarnaast hangt fietsen sterk samen met nostalgie. Veel mensen denken bij fietsen aan de driewieler waarop ze reden in hun kindertijd. Door te rijden op een e-bike ontdek je ook veel nieuwe plaatsen en uitkijkplekken in je buurt. Dit komt doordat je langere afstanden kunt rijden, omdat de fiets minder inspanning nodig heeft.

De nadelen van een elektrische fiets

Ook elektrische fietsen hebben nadelen. Gelukkig is voor de meeste wel een oplossing te bedenken. Heb je twijfels over een e-bike, neem dan contact op met de fabrikant.

1. De kosten

Het kopen van een elektrische fiets is een flinke investering. De gemiddelde e-bike kost tussen de 1500 en 4000 euro. Sommige modellen zijn zelfs duurder dan 8000 euro. De fietsen zijn dus een stuk duurder dan een normale tweewieler.

Bij aankoop zijn de kosten misschien hoog, maar op lange termijn bespaar je toch geld met een e-bike als je dit vergelijkt met de kosten van een auto. Gelukkig komen er ook steeds meer betaalbare e-bikes op de markt.

2. Risico op letsel

Het is algemeen bekend dat je zelfs bij normaal fietsen lelijk kan vallen. Laat staan als je rijdt op een e-bike. Over het algemeen rijd je met hogere snelheden op een elektrische fiets, waardoor de schade ook een tikkeltje heftiger kan zijn. De meest ernstige fietsblessures kun je voorkomen door een helm en beschermende kleding te dragen.

elektrische fiets gevaarlijk
Zijn elektrische fietsen een gevaar op de weg? (Afbeelding: Unsplash / Paolo Feser)

3. De elektrische fiets is geen goede optie bij slecht weer

Als je moet reizen door slecht weer is het geen goed idee om een elektrische fiets te pakken. Met een e-bike ga je bij harde windstoten al snel slingeren, waardoor je een groot gevaar vormt voor omliggend verkeer. Neem daarom bij aanhoudend slecht weer contact op met de fabrikant. In sommige gevallen kun je de fietsbanden vervangen door dikkere, zodat je meer grip hebt.

Elektrische fiets: de beste modellen om mee naar het werk te gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen