Wanneer het imposante Marskanon van Elon Musk de ruimte in gaat

Wetenschap Wesley Akkerman 22 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dat Elon Musk het nu aan de stok heeft met Twitter, betekent niet dat de beruchte techmiljardair stopt met tweeten. En dat is maar goed ook, want in zijn tweets is vaak relevante informatie te vinden over productlanceringen. Dit keer betreft het een letterlijke lancering, namelijk in de vorm van het Starship-ruimteschip.

Volgende maand of de maand erna moet het gaan gebeuren. Dan verlaat het Starship-ruimteschip van Elon Musk waarschijnlijk de atmosfeer van de aarde. Dat is een boodschap die we al bijna twaalf maanden, zo niet langer, te horen krijgen. Maar dit keer moet het toch echt gaan gebeuren, aldus zijn recente tweet daarover.

Ruimteschip van Elon Musk

In zijn tweet geeft Elon Musk antwoord op de vraag wanneer de Starship voor het eerst de ruimte verkent. ‘s Werelds rijkste man liet daarop weten dat dit “eind volgende maand, misschien in november” gaat gebeuren. We moeten de man maar op z’n woord geloven; we zien over enkele weken of hij gelijk krijgt of niet.

Afgelopen mei slaagde het SpaceX-team erin een Starship-raket zonder kleerscheuren terug op aarde te krijgen. Het prototype, met het label SN15, ging de lucht in (maar verliet de atmosfeer niet) en landde vervolgens zonder explosie. Dit is de laatste keer dat de Starship de aarde verliet, voor een testvlucht.

Waarom is dit belangrijk?

Dat klinkt leuk en aardig, miljardairs die hun geld verkwanselen aan ruimteprojecten (alsof we op aarde nog niet genoeg dingen op te lossen hebben). Maar deze lancering is wel degelijk van belang. NASA heeft al aangegeven de Starship te willen gebruiken om Artemis-astronauten op het maandoppervlak te krijgen.

Het Artemisprogramma is een internationaal ruimtevaartprogramma waarmee NASA, in samenwerking met onder meer ESA in Europa, wederom mensen op de maan willen laten landen. Naast een maanprogramma, waarmee mogelijk de eerste vrouw daar voet aan wal zet, is dit ook een voorbereiding op de onvermijdelijke bemande reis naar Mars.

NASA schiet met Perseverance beste foto’s van Mars tot nu toe

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Twitter

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen