Europa zoekt nieuwe astronauten: zo maak je kans!

Wetenschap Jeroen Kraak 15 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Heb je de droom om astronaut te worden? Dan is dit je kans! Voor het eerst in 11 jaar zoekt de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA ruimtevaarders.

Astronaut zijn is misschien wel een van de meest mooiste beroepen die er is. Wellicht droomde je ervan toen je nog klein was, of ben je juist je op latere leeftijd gaan focussen op wat de ruimte allemaal te bieden heeft. Voor die mensen is er nu goed nieuws, want ESA gaat weer op zoek naar nieuwe astronauten en dat is voor het eerst in 11 jaar.

Je kunt astronaut worden

Je hebt André Kuipers vast wel door de ruimte zien zweven. Als je zijn passievol verhaal hoort, wil je het liefst vandaag al in een raket stappen. Toch lijkt dat onmogelijk, maar dat is niet. Je kunt je aanmelden bij het Europese ESA om kans te maken op die plaats.

Op 16 februari gaat de ESA een persconferentie geven en dan wordt er dus meer bekend over de vacature voor astronaut die de lucht in gaat. Het is vanaf 31 maart mogelijk om jezelf aan te melden. Wel heeft ESA aangegeven dat de vacature voor iedereen open is maar dat de voorkeur toch wel uitgaat naar een vrouw of iemand met een handicap om zo meer diversiteit te hebben.

“Om verder te gaan dan ooit tevoren, moeten we verder kijken dan ooit tevoren. Ons sollicitatiebeleid is de eerste stap en ik kijk er naar uit hoe onze organisatie zich ontwikkelt in alle facetten van ruimteontdekkingen en innovaties. Dat doen we samen met onze partners in de jaren die volgen,” vertelt ESA- generaal-directeur Jan Wörner.

Astronauten vertellen over het leven en werken in de ruimte

Diversiteit belangrijk

David Parker, ESA-drecteur voor Human and Robotic Exploration vertelt waarom de organisatie graag een vrouw of gehandicapte wil voor de functie. “Diversiteit bij ESA gaat niet alleen over afkomst, leeftijd, achtergrond of gender van astronaut, maar ook wellicht lichamelijke handicaps. Om deze dromen werkelijkheid te laten worden komen we ook met het Parastronaut Feasibilty Project.” Dat project is speciaal voor mensen met een handicap.

De sollicitaties kunnen van 31 maart tot 28 mei worden gestuurd naar ESA. Daarna begint het zesdelige sollicitatieproces die uiteindelijk in oktober 2022 moet zijn afgerond. Hier vind je meer informatie over de persconferentie en de aanmeldprocedure.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen