Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apps 24 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Innoverend’ Facebook jaagt gebruikers weg door deze vreemde wijziging

Het lijkt alsof Meta af en toe kortsluiting heeft in het brein. Regelmatig voert het veranderingen door die totaal niet gepruimd worden. Eerder was Instagram de klos en nu is Facebook aan de beurt.

Meta is nog steeds het grootste social mediabedrijf in de wereld. Het voelt echter meer dan ooit de hete adem van TikTok in de nek. Een kat in het nauw neemt rare sprongen en dat geldt zeker voor Meta. Afgelopen weken was Instagram de klos en het nervositeitsvirus is nu overgeslagen naar Facebook.

Is Facebook het nieuwe Hyves?

Ben je (net als ik) een oude … (lees ouder dan 30 en vul het maar zelf in), dan ben je opgegroeid met Hyves. Toen klonk iemand krabbelen nog heel onschuldig. Goed, als je nu terugkijkt naar Hyves, zag het er wel heel crappy uit. Het social medium ging niet echt mee met de tijd en Facebook (dat in het buitenland al ontzettend groot was) kwam, zag en overwon. Het gevolg was dat Hyves een pijnlijke dood stierf. Meta haalt nu alles uit de kast om niet hetzelfde lot te ondergaan.

Meta ziet in TikTok een grote bedreiging. Facebook en Instagram zijn nog veel groter dan het Chinese medium, maar van alle platformen groeit TikTok het snelst. Bovendien neemt het aantal Facebook-gebruikers af. Het zorgt bij Meta voor paniek en daarom neemt het rigoureuze beslissingen. Ideeën die juist contraproductief zijn. Het knijpt als het ware een puist uit, terwijl je ‘m beter kunt laten zitten.

Facebook like
Duimpje omlaag. (Afbeelding: Josh Edelson / AFP)

Tiktoktiktok een race tegen de klok

De afgelopen maanden is Meta flink aan het experimenteren met Instagram. Zo gooide het allemaal aanbevolen posts in, terwijl foto’s van je vrienden steeds verder naar de achtergrond verdwenen. Het zorgde voor woedende reacties en zelfs de Kardashians kwamen in actie. Bovendien kon je ook niet meer normaal vloeiend scrollen door je feed, waardoor Instagram een stuk irritanter werd.

WhatsApp lijkt binnenkort meer op Instagram: goed nieuws of slecht idee?

Nu zijn Facebook-gebruikers de klos. Als je nu jouw tijdlijn opent komt er een partij rotzooi tevoorschijn. Je ziet bijna de content van je vrienden niet meer. Het is alsof vuilnismannen de dag naar Koningsdag aan het staken zijn.

Niet alleen zie je nu alles wat meer chronologisch op je tijdlijn (wat overigens niet slecht hoeft te zijn), je krijgt ook een enorme lading aanbevolen pagina’s. Pagina’s die je dus niet volgt en vaak geen eens aansluiten bij je interessegebied. Het is dus met recht een puinhoop te noemen. De grote vraag is natuurlijk of Facebook het zo laat, of dat er iets helemaal verkeerd is gegaan in het systeem. Dat laatste lijkt het geval want Facebook zegt zelf met een bug te maken hebben. Of je dadelijk ook echt minder aanbevolen pagina’s en advertenties te zien krijgt, is de grote vraag. It Zucks in ieder geval.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!