Dit gebeurt er met je Facebook-pagina als je overlijdt

Apps Sabine Schults 30 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Door de jaren heen heb je waarschijnlijk heel wat berichten en foto’s gedeeld op Facebook. Dat maakt je pagina een verzamelplaats van herinneringen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je pagina als je overlijdt?

Het is iets waar jij je liever niet mee bezighoudt. Toch is het slim om na te denken over je wensen mocht je onverhoopt toch overlijden. Wil jij je nabestaanden een plek geven om je online te herdenken? Je Facebook-pagina is dan een goed beginpunt.

Facebook-pagina verandert bij overlijden

Als je er niet meer bent, heb je geen invloed meer op wat er met je accounts op sociale media gebeurt. Daarom is het slim om vooraf dingen vast te leggen. Zo kan je op Facebook een contactpersoon aanwijzen die jouw pagina mag beheren na je overlijden.

Degene die je kiest krijgt geen toegang tot je account en kan dus niet inloggen. In plaats daarvan verandert je Facebook-pagina in een herdenkingspagina. De door jou aangewezen persoon mag dan je profielfoto wijzigen, de privacy-instellingen van je berichten aanpassen en vriendschapsverzoeken accepteren.

Geef je geen contactpersoon door die je pagina mag beheren na je overlijden, dan kan het zijn dat Facebook je pagina verwijderd. Je kunt deze keuze ook zelf maken. Wil je een digitale plek waar vrienden en familieleden je kunnen herdenken na je dood? Dan is het slim om hier alvast over na te denken.

Zo geef je jouw voorkeuren door

Open de Facebook-app op je smartphone (Android of iOS) en tik op je profielfoto. Tik op het tandwiel-icoon om Instellingen en privacy te openen. Kies voor Meer bekijken in Accountcentrum. Onder Accountinstellingen tik je op Persoonlijke gegevens. Vervolgens ga je naar Eigendom en beheer van account.

Sociale media accounts zoals Facebook op iPhone
Je herdenkingsinstellingen gaan niet mee naar Instagram en WhatsApp. (Afbeelding: Unsplash)

Hier maak je een keuze of je Facebook-pagina een herdenkingsstatus moet krijgen of verwijderd moet worden. Kies je voor Herdenkingsstatus, dan kan je zelf een contactpersoon uitkiezen uit je vriendenlijst. Je kunt die persoon ook toestemming geven om al je gegevens, foto’s en berichten na je dood te mogen downloaden.

Zo verwijder je Facebook volledig en voor altijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen